Mario Banožić se sastao s turskim kolegom, izrazio sućut zbog potresa i stavio Hrvatsku na raspolaganje za daljnju pomoć

Foto: MORH/Twitter

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj nalaze se u službenom posjetu Republici Turskoj.

U sklopu službenog posjeta sastali su se s ministrom nacionalne obrane Republike Turske Hulusijem Akarom u Ministarstvu nacionalne obrane Republike Turske u Ankari.

Na početku sastanka, Banožić je izrazio sućut turskom kolegi zbog tragičnih stradanja građana uslijed potresa koji je zadesio Tursku.

“Rastužila me vijest o potresu u vašoj zemlji. Hrvatska se odmah uključila za pomoć građanima Turske slanjem potrebne robe i opreme te potražnog tima civilne zaštite”, kazao je Banožić, zahvalivši se Turskoj na humanitarnoj pomoći potresom pogođenim područjima u Sisačko-moslavačkoj županiji.



Potvrđeni su dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Turske, a posebno obrambena suradnja koja se održava u okviru NATO-a kroz sudjelovanje u izobrazbi, obuci i vježbama. Također, dvije zemlje uspješno surađuju u operacijama KFOR, NATO misiji u Iraku te operaciji Sea Guardian

“Hrvatska i Turska su partnerske i prijateljske zemlje čija je bilateralna kao i multilateralna suradnja sve jača. Drago mi je što mogu istaknuti hrvatski doprinos NATO zapovjedništvu za kopnene snage u Izmiru i sudjelovanje u aktivnostima NATO Centra izvrsnosti za borbu protiv terorizma u Ankari”, rekao je Banožić, naglasivši vrlo dobru suradnju u području izobrazbe s perspektivom razvoja suradnje naših obrambenih sveučilišta.

Ministri su razgovarali i o aktualnim sigurnosno političkim temama uključujući situaciju u Jugoistočnoj Europi i rat u Ukrajini, kao i o vojnotehničkoj suradnji i suradnji obrambenih industrija.

Govoreći o Ukrajini, Banožić je kazao kako Hrvatska podržava i provodi sve sankcije i mjere ograničavanja protiv Rusije i Bjelorusije i spremna je pridonijeti naporima koji se ulažu u projekt razminiranja Ukrajine.

“Hrvatska je zahvalna turskom političkom vodstvu na njihovim naporima koje ulažu kako bi se zaustavila ratna djelovanja i dovelo do trajnog mira u okviru međunarodno priznatih granica Ukrajine”, rekao je Banožić.

Osvrnuvši se na geopolitičku situaciju u Jugoistočnoj Europi ministar je istaknuo kako globalna sigurnosna situacija poziva na budnost i oprez.

“Hrvatska aktivno i ustrajno podupire euroatlanski put zemalja u svom okruženju. Uvjerenja smo da euroatlanska integracija ima ključnu ulogu u postizanju i održavanju stabilnosti, mira i prosperiteta cijele regije”, rekao je Banožić.

Na kraju je ministar obrane Banožić pozvao predstavnike turskog Ministarstva obrane i oružanih snaga da posjete Jadransku vojnu i zrakoplovnu izložbu i konferenciju – ASDA koja će se održati u travnju ove godine.

Ministar nacionalne obrane Republike Turske Hulusi Akar zahvalio je hrvatskoj Vladi i ministru Banožiću na pomoći i podršci koju pružaju nakon potresa koji je zadesio Tursku.

“Odnosi između Turske i Hrvatske zasnovani su na dugogodišnjem prijateljstvu i dvije zemlje nastavljaju unaprjeđivati bilateralnu i multilateralnu suradnju i vjerujem kako suradnja naših država može ojačati u više područja, posebno suradnja u izobrazbi i s hrvatskom obrambenom industrijom”, rekao je ministar Akar te dodao kako i Turska podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Tijekom službenog posjeta ministar Mario Banožić s izaslanstvom položio je vijenac ispred mauzoleja Anitkabir.

U sklopu službenog posjeta Turskoj, ministar obrane Banožić posjetit će tvrtke turske obrambene industrije.

Komentari