Mark Taritaš: Po novom zakonu Vlada može dogovoriti gradnju nuklearke, a da se građane ništa ne pita

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Saborska oporba uputila je u utorak brojne kritike na prijedlog izmjena Zakona o prostornom uređenju o kojem će Sabor raspravljati u srijedu, nazvavši ga “zakonom opasnih namjera”, “još jednim perfidnim planom uništenja općeg dobra” i “u korist određenih pojedinaca”.

Zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izmjene Zakona o prostornom uređenju koje se donose po hitnom postupku nazvala je “HDZ-ovim zakonom opasnih namjera”.

Tvrdi sa će dovesti do maksimalnog nereda, pravne nesigurnosti, a kaže – pitanje je i je li ustavan.

Izmjenama se ozbiljno i trajno narušava prostorno uređenje, omogućava da Vlada može donijeti prostorni plan za jednu građevinu, prostorno planiranje se u potpunosti ostavlja na proizvoljno odlučivanje ministru i Vladi, ustvrdila je Mrak Taritaš.



– Primjerice Vlada se može s nekim dogovoriti da napravi nuklearnu elektranu u Brezovici, donijeti prostorni plan, a da pri tome ništa ne pita građane, rekla je.

Kada je riječ o transformaciji prostornih planova, zakonom ministar postaje isto što i općinska i gradska vijeća, odnosno županijska skupština. Također cijeli postupak izdavanja lokacijske dozvole se dodatno komplicira te omogućuje izgradnja sunčanih elektrana na raznim površinama, dodala je.

Komentari