Markić: Cilj nam je riješiti ovu situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U hrvatskoj delegaciji u Ateni je i ravnatelj SOA-e Daniel Markić koji je rekao novinarima da hrvatski državljani koji se nalaze u grčkim zatvorima “nisu ni svjesni” težine optužbi s kojima se suočavaju, ali je naglasio da hrvatski i grčki dužnosnici razgovaraju o ovom slučaju kako bi se što prije razriješio.

– Cilj nam je riješiti ovu situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima, svaki od nas je razgovarao sa svojim kolegama u Grčkoj, cilj je riješiti situaciju i po mogućnosti da nam se državljani vraćaju što prije, dodao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e.

Na pitanje kolika je šansa da će Grčka ustupiti kazneni progon Hrvatskoj, Markić je kazao da je situacija vrlo teška:

– Situacija je relativno teška. Nije tajna. Mislim da naši državljani u zatvorima nisu ni svjesni koje su to optužbe. Nadamo se da ćemo s grčkim vlastima pronaći zajedničko rješenje, dodao je Markić.



S grčkim vlastima, poručio je, razgovaraju o svemu i razmjenjuju informacije.

– Cilj je stvoriti povjerenje. Niti smo mi fašistička država, niti je Grčka banana država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo surađivati. Konačni cilj je kao i uvijek borba protiv nasilja, želimo pomoći našim državljanima, istaknuo je Markić.

– Ne zaboravljamo da ono što su napravili nije dobro i pokušat ćemo to u budućnosti spriječiti. Naše policije su prethodno surađivale, imali smo određene spoznaje koje smo podijelili s našim kolegama. Što se dogodilo kad su navijači stigli – pokušat ćemo razjasniti, rekao je šef SOA-e.

Markić nije htio komentirati je li obračun bio unaprijed dogovoren kako ne bi otežavao situaciju uhićenim hrvatskim državljanima.

– Prilično vam je jasno kako navijačke skupine funkcioniraju inače. One nasilničke skupine…rekao je.

Naglasio je kako su Hrvatske institucije spremne sve učiniti da bi pomogle grčkom pravosudnom sustavu.

– Hrvatska garantira sve moguće mjere kako bi, ako dođe slučajno do osude, sve bilo izvršeno u Hrvatskoj, poručio je Markić dodajući kako je teško reći kada će se cijela situacija okončati.

– Sve strane ulažu sve resurse kako bi se to riješilo, zaključio je.

Komentari