Markotić: Nema nedodirljivih kod korone, zabrinjavaju snimke pluća mlađih ljudi

Alemka Markotić/Marin Tironi/Pixsell

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16053.

Među njima su 2 003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe. Nacionalni stožer civilne zaštite u 11 sati održava press konferenciju.

Alemka Markotić rekla je da je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji.

“Jasno je da je britanska varijanta u cijeloj Europi pa više ne treba raditi ni sekvenciranje. Južnoafrička se kreće na oko 5 posto, a brazilska, za koju se misli da bi mogla ugrožavati i cijepljenje, ona je pod kontrolom, Italija ima do 5 posto, a recimo Portugal ima nula posto, oni su zaustavili i letove s Brazilom. Sve zemlje Europe bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina i to se vezuje s manjom smrtnošću”, rekla je Markotić.



“Ono što je za zamislti se je što je oko 25 posto onih koji su završili na respiratoru diljem Europe dijelom su bez komorbiditeta. Nešto su mlađe dobne skupine hospitalizirane. Ono što zabrinjava su RTG snimke osoba od 25 do 40 godina, teških obostranih upala pluća, jedna od tih osoba je završila na ECMO-u vrlo brzo po dolasku u bolnicu”, rekla je Markotić.

Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblicima bolesti ako možemo dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone, svi koji tako misle varaju se. I kod mlađih se mogu razviti teški oblici bolesti, poručila je, prenosi N1.

Komentari