Markotić: ‘Njeno veličanstvo korona’ se pomaknula, sada je gripa u velikom zamahu

Bruno Konjevic / CROPIX

Ako vam se čini da su odjednom svi oko vas bolesni – ne brinite, ne čini vam se. Hrvatskom haraju virusi i bakterije svih boja i oblika. Gripa, korona, streptokok, RSV. Stoga je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti, kometirala stanje s koronom i gripom.

Markotić je gostovala na RTL televiziji gdje je situaciju u Klinici za infektivne bolesti opisala kao ”gužvovitu”.

”Stabilizirao se broj inficiranih od Covida, kako mi kažemo, ‘Njeno veličanstvo korona’ se pomaknula malo i prostor su našli svi drugi respiratorni uzročnici od streptokoka, respiratornog sincicijskog virusa, gripa je u velikom zamahu. Nije neočekivano. Dijelom smo očekivali takav scenarij, ipak ne da gripa i Respiratorni sincicijski virusi još određeni broj virusa kolaju istovremeno”, istaknula je Markotić za RTL.

Također je pojasnila što je Respiratorni sincicijski virus (RSV).



”To je virus koji najčešće pogađa malu djecu, dojenčad i nešto veću djecu. Može izazvati i teži oblik bolesti kao što je bronhiolitis kad moraju biti hospitalizirani. Nerijetko da se zaraze kao blaži oblik i majke, a kod ove epidemije viđamo ga i kod starijih osoba, pogotovo ako imaju problema s respiratornim sustavom pa su i odrasli bili hospitalizirani”.

Osvrnula se i na povratak gripe koja se, kako je navela, ”vratila na velika vrata”.

”Bit će još teža situacija nakon blagdana, nakon početka škole i povratka sa skijanja, gdje tradicionalno ljudi, osim lijepog zraka, pokupe i dosta virusa gripe i onda to vrate natrag u svoje zemlje”, rekla je Markotić.

 

Komentari