Markotić o novom virusu: “Smrtnost je 88 posto, lijeka nema”

Foto: Daniel Kasap / POOL / HINA / CROPIX

Muškarac u Španjolskoj – za kojega se sumnjalo da ima marburšku bolest, na testovima je negativan. O novom virusu, kao i o trećoj godišnjici pojave koronavirusa u Hrvatskoj, za Novu TV govorila je Alemka Markotić.

Muškarac u dobi od 34 godine u Španjolsku je doputovao upravo iz te zemlje, te je testiran u bolnici u Valenciji. Ponovno će biti testiran za nekoliko tjedana. Marburški virus ima smrtnost od 88 posto. Cjepiva ili antivirusnog tretmana za liječenje – nema. Riječ je o smrtonosnoj zaraznoj bolesti zbog koje je u Ekvatorskoj Gvineji više od 200 ljudi u karanteni.

“Danas je moguće da bilo koja bolest dođe iz bilo kojeg dijela svijeta”, naglasila je u Dnevniku Nove TV profesorica Alemka Markotić.

Ovaj se virus, srećom, širi sporije od COVID-a.



“On nije tip COVID-a koji će se širiti brzo kapljičnim putem zrakom i sl. Treba imati bliži kontakt s izlučevinama bolesnika. Eventualno se može prenositi seksualnim putem, zaraženom odjećom, posteljinom. Kod svake sumnje bi međutim, sve mjere izolacije i karantene bile primijenjene”, objasnila je profesorica, piše Dnevnik.hr.

Komentari