Markotić o pandemiji: Nitko nije mogao zamisliti da će toliko dugo trajati

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Prije četiri godine na današnji dan Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju.

Ravnateljica Klinike “Dr.Fran Mihaljević”, prof.dr.sc. Alemka Markotić u izjavi za HRT, prisjetila se onih prvih dana pandemije kad su vijesti tek počele dolaziti iz Kine.

– Te prve snimke su upozoravale, doista su bile nešto što ljude koji se bave infektologijom i virusima upozorava da se nešto ozbiljno događa. I mi smo se odmah počeli pripremati nekoliko dana nakon što smo vidjeli tu situaciju znajući da se virusi danas šire jako brzo po cijelom svijetu. Ono što nitko u svijetu od stručnjaka, i to svi priznaju, nije mogao zamisliti da će ovakve razmjere dobiti i da će ovoliko dugo trajati, kazala je prof. dr. sc. Alemka Markotić.

Dodala je da su prijašnje pandemije poput velikih boginja i kolere trajale stotinama godina, te da je COVID prema tome bio kratkog vijeka, iako nam se svima činilo da je trajao puno duže. Na zdravstvenim djelatnicima bio je posebno težak zadatak.



– Mi smo klinika za infektivne bolesti, dakle trenirani smo za to da se suočavamo i s najopasnijim bolestima i mi kontinuirano kroz kliniku kroz društvo za biosigurnost i biozaštitu, kroz različite druge aktivnosti smo trenirali naše ljude za najopasnije situacije. Oni su već bili jako dobro pripremljeni, međutim onda smo se jako brzo organizirali, započeli trening, edukaciju svih ostalih zdravstvenih djelatnika koliko je bilo dostupno, istaknula je.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Markotić je bila medijski eksponirana osoba

Gotovo dvije godine ravnateljica Markotić bila je medijski eksponirana osoba. Koliko ju je to ometalo u poslu?

– Pa bilo je svega, to je sve dio života. Dio posla liječnika je i komunikacija i infektologija kao struka mora na jedan način računati na taj dio. Istina, nismo baš trenirani. Međutim, morate onda posložiti sve svoje znanje i vještine koje imate i pokušati pomoći ljudima maksimalno. Što se tiče posla, pokušala sam i ovdje dati svoj maksimum, ali ono što je bitno reći je da ova klinika ne stoji na jednoj osobi nego na cijelom timu ljudi, na svim djelatnicima koji su na najbolji mogući način odgovorili na ovu ugrozu, naglasila je Markotić.

Sabor: Ostaje neraspravljeno oko 180 točaka, uglavnom oporbenih prijedloga

Komentari