Mate Uzinić se osvrnuo na rezoluciju o Gazi: ‘Hrvatska nije postupila najrazumnije’

Foto: Damir Krajac/Cropix

Hodočasnička godina u svetištu Majke Božje Trsatske zaključena je u nedjelju svečanim misnim slavljem koje je u trsatskoj bazilici predvodio riječki nadbiskup Mate Uzinić. Na propovijedi se, među ostalim, dotaknuo i aktualnosti na Bliskom istoku.

Moramo se, istaknuo je Uzinić, u svakom svakom obliku protiviti ratu i protiv njega dizati glas.

“Zato nije razumljiva ni nedavna odluka kojom je naša domovina bila nedovoljno spremna, zajedno s mnogim drugima, reći ne ovome ratu. Koliko god da rezolucija UN- a (o zaštiti civila i prekidu vatre u Gazi) imala manjkavosti, ipak svejedno trebamo tražiti putove dijaloga i govoriti ne ratu”, rekao je riječki nadbiskup.

Citirao je papu Franju koji je na X platformi apelirao na prekid ratova. “Rat je uvijek poraz”, rekao je Papa.



Rješenje za mir u svijetu – čovječanstvo promatrati kao obitelj
Objasnio je kako će svijet izaći iz stanja ratova samo ako ljudi postanu svjesni da su braća i da su svi jedna velika obitelj. Rješenje za mir u svijetu je čovječanstvo promatrati kao obitelj, sa svim manama, nesuglasicama i sukobima koji u obitelji mogu postojati, ali koji se na kraju prevladavaju jer među članovima jedne obitelji uvijek postoji posebna povezanost, prenosi IKA.

“Evo puta. Taj put kreće od svakog od nas i od našeg usvajanja ove evanđeoske poruke koju smo čuli. Ljubavi prema Bogu svim srcem, dušom i umom koja se konkretizira u ljubavi prema bratu i sestri. Prema bližnjemu”, zaključio je Uzinić.

Komentari