Medicinska sestra optužena je da je lažirala cijepljenje djece: ‘Rekla mi je da je najbolje cjepivo da dijete hoda po travi’

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Medicinska sestra u Španjolskoj optužena je da je lažirala cijepljenje djece, što je rezultiralo širenjem istrage na više od 400 djece. Trenutno se 42 roditelja žale na sestru.

Laura Alonso, majka jednog djeteta koje je dovedeno na cijepljenje u kliniku, vidjela je prozirnu tekućinu na ruci svoje kćeri i odmah je posumnjala da nešto nije u redu. “Bilo je nemoguće primijeniti cjepiva tom brzinom, nije bilo vremena da se unese doza”, rekla je Alonso, koja je po struci medicinska sestra.

Laura Comonte kaže da su je iznenadili neki komentari protiv cjepiva koje je dala medicinska sestra kada je vodila svoje 18-mjesečno dijete na rutinsko šestovalentno cjepivo “šest u jedan”. “Čak mi je rekla da je najbolje cjepivo protiv tetanusa da dijete hoda boso po travi”, kaže Comonte.

Inače, ovaj ubod jedan je od najvažnijih u rasporedu cijepljenja djece i osigurava imunitet za potencijalno ozbiljne bolesti poput meningitisa, difterije, tetanusa i hepatitisa B.



I drugi su roditelji primijetili da se medicinska sestra čudno ponašala. “Učinila je to vrlo brzo i bacila špricu u kantu s dozom unutra”, rekao je odvjetnik koji zastupa 42 obitelji.

Nakon pritužbi nekoliko roditelja regionalne zdravstvene vlasti odlučile su provesti istraživanje kako bi provjerili stupanj imuniteta djece koja su cijepljena u klinici. Testiranjem 50-ak djece utvrdili su da ona koju je cijepila neimenovana medicinska sestra nisu propisno cijepljena.

Zbog cijelog slučaja vlasti su morale narediti da se djeca dodatno cijepe, ali sada se roditelji boje da ne budu precijepljena. Što se tiče medicinske sestre, ona je trenutno na dopustu, a istraga o ovom slučaju se nastavlja, javlja EuroNews.

 

Komentari