Mediji u Hercegovini tek stidljivo o bahatom rektoru i buni na Sveučilištu u Mostaru

Zoran Tomić, rektor SUM-a, desno na fotografiji (foto: Fena)

Sveučilište u Mostaru (lat. Universitas studiorum Mostariensis) je drugo najveće sveučilište u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Mostaru, osnovano 1977. Jedino je sveučilište na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske.

Sveučilište ima deset fakulteta i jednu Akademiju umjetnosti s 50 različitih studija, 46 specijalizacija i 70 studijskih grupa. Zbog ovoga je Sveučilište u Mostaru jedno od najraznovrsnijih školskih ustanova u BiH. Sveučilište u Mostaru najbrže je rastuće sveučilište u BiH s 10 712 studenata, od čega njih 17% dolazi iz Republike Hrvatske.

Izvorno se zvalo Univerzitet Džemala Bijedića u Mostaru, po jugoslavenskom predsjedniku vlade Džemalu Bijediću, no preimenovano je 1992. u sadašnji naziv. Nastavilo je djelovati i tijekom ratnog razdoblja. Jedno je od dva javna sveučilišta u Mostaru (drugo, Sveučilište “Džemal Bijedić” u Mostaru, osnovano 1993., uzelo je prethodni naziv mostarskog Sveučilišta).

Zoran Tomić, rektor SUM-a, desno na fotografiji (foto: Fena)

Važno i u Hrvatskoj

Tako piše Wikipedia. S obzirom na to da na ovom sveučilištu studira dosta studenata iz Republike Hrvatske te ga financijski podupire i naša vlada, ovo sveučilište, jasno je, važno je i u Hrvatskoj. Nažalost, rijetke su prilike da možemo pisati o dobrim stvarima na njemu s obzirom na sve ono što radi tamošnja uprava na čelu s rektorom Zoranom Tomićem.



Nedavno smo tako objavili kako se sprema svojevrsna buna na tom sveučilištu jer je dio djelatnika odlučio progovoriti o lošim uvjetima rada i malim plaćama. Prenijeli smo vijest s tamošnjeg lokalnog portala, u kojoj, između ostalog, stoji:

Zbog izuzetno loše financijske situacije u kojoj se nalazimo kao djelatnici Sveučilišta u Mostaru, kao i nemogućnosti ostvarivanja drugih radničkih prava, pokreću se aktivnosti u cilju formiranja sindikata na razini Sveučilišta u Mostaru. Sukladno Zakonu o radu, radnici imaju pravo organizirati se u sindikate i djelovati s ciljem poboljšanja svog statusa. Posebno naglašavamo izuzetno niske, ponižavajuće i degradirajuće plaće koje su uspoređujući s drugim javnim Sveučilištima u Bosni i Hercegovini značajno niže. S obzirom na inflaciju i stalni rast troškova života, te izuzetno loš financijski položaj i diskriminaciju kojoj smo izloženi, potiče nas da se organiziramo i borimo za svoja prava.

U skladu s gore navedenim provodi se početno istraživanje u cilju utvrđivanja broja zainteresiranih djelatnika Sveučilišta u Mostaru koji podržavaju inicijativu organiziranja sindikata na razini Sveučilišta u Mostaru. Ovo je tekst iz ankete koja se dijeli među djelatnicima Sveučilišta u Mostaru a koju možete pogledati ovdje.

Dok rektor bahato troši novce Sveučilišta, djelatnici pokreću sindikat jer su im plaće bijedne

Silenzio stampa

Čini se kako u tamošnjim medijima vlada silenzio stampa po ovom pitanju. Hrvatski jezični portal za ovi pojam kaže da je to “odluka da se novinama uskrate informacije pojedinca, skupine ili organizacije”. Nije, dakako, riječ samo o novinama i uskraćivanju informacija. U pop kulturi ovaj pojam je dobio značenje i kada se o nečemu uopće ne piše iako je evidentno da se to događa.

Dakle nešto kao cenzura, samo malo gore. Lokalni mediji u Hercegovini, a kojih ima znatan broj, nekako su propustili izvijestiti o pobuni na Sveučilištu, najavi organizacije u sindikat i potencijalnom štrajku. Stidljivo je pristupljeno toj temi, a osim portala Bild.ba koji je prvi objavio ovu informaciju koju smo i mi prenijeli, o temi je progovorila tek još Bljeska.info i Hercegovina.info. Ostali mediji, za sada, ništa.

Komentari