Medika obustavila isporuku lijekova: Vladajući ne nude nikakvo rješenje, Beroš se više ne javlja ni na telefon

Ilustracija Foto: Pixabay

Najveća hrvatska veledrogerija Medika od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu. 

“S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora, čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu”, potvrdio je predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg za Novi list.

Dodao je kako je dug prema veledrogeriji narastao na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili su robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su im najviše sto milijuna kuna.

“Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”, tvrdi.



Naglašava da tako Vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, pa i plaća radnicama i da nije bilo druge nego odmah krenuti s obustavom isporuke jer nema nikakve povratne informacije da bi se problem mogao početi rješavati.

Veledrogerije su već ranije ovaj tjedan upozorile da će do kraja mjeseca ukupan dug države za lijekove, i to bolnica veledrogerijama i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama za lijekove na recept dosegnuti šest i pol milijardi kuna. Od toga iznosa četiri i pol milijarde kuna otpada na dug bolnica veledrogerijama.

Država je lani financijskom injekcijom iz proračuna bolnicama doznačila 2,24 milijarde kuna za plaćanje duga veledrogerijama, ali je i u prošloj godini taj dug narastao za oko 750 milijuna kuna, a od početka ove godine povećao se za dodatnih pola milijarde kuna.

Komentari