Među novooboljelima je dnevno čak 2000 onih koji su se cijepili ili preboljeli virus

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Među novozaraženima dnevno je od 1500 – 2000 onih koji su COVID već preboljeli i cijepili se. Oni koji su primili booster dozu, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, najzaštićeniji su.

– I to pet puta više u odnosu na osobe koje uopće nisu cijepljene ili su tek primile prvu dozu. Dakle svim našim građanima vrlo jasna poruka doći na booster dozu odmah tri mjeseca nakon završenog cijepljenja, naglašava Ivana Pavić Šimetin,dr. Med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Iako svjedočimo da omikron kod nekih zaobilazi imunitet stečen i preboljenjem i cijepljenjem, jer su i cjepiva rađena prije mutacija, zaštita je, kažu, i dalje dobra.

– To su podaci koje smo upravo i očekivali i dapače jako nas raduje to što se pokazuje zaštitna uloga cijepljenja ne samo u teškim oblicima bolesti i u smrtnosti nego evo i u zaražavanju, govori Pavić Šimetin.



Potvrđuju to i u čakovečkoj bolnici gdje većinu pacijenata otkrivaju prilikom drugih pregleda, prenosi HRT.

– Ono što je bitno za napomenuti da je u ovom trenutku u bolnici više pacijenata koji su cijepljeni, a imaju COVID infekciju, međutim tu je situacija zanimljiva, to su pacijenti koji uglavnom nemaju simptome koji se povezuju s COVID bolešću, nego su oni koji su došli u bolnicu zbog nekog drugog razloga Mi ih testiramo i onda ispadnu pozitivni, naglašava.

U COVID potvrdama u zdravstvenim ustanovama i dalje vide zaštitu.

– Mi COVID potvrde vidimo kao jednu korisnu stvar, poglavito radi toga jer još uvijek nije završila pandemija i mi na današnji dan imamo 92 hospitalizirana pacijenta, znači imamo ozbiljni broj pacijenata u bolnici s COVID virusom, istaknuo je Igor Šegović, dr. med. ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

Jer i u ovom petom valu virus odnosi mnoge živote.

 

 

Komentari