Medvedev ima novo upozorenje: Ovaj potez ćemo smatrati objavom rata Rusiji!

Foto: Twitter

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je u petak da će Moskva smatrati slanje britanskih vojnika u Ukrajinu objavom rata Rusiji.

Medvedev, sadašnji zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, reagirao je na posjet britanskog premijera Rishija Sunaka Kijevu.

Sunak je u Kijevu u petak najavio povećanje financijske pomoći Ukrajini kako bi mogla kupiti nove vojne dronove.

“Nadam se da naši vječni neprijatelji – arogantni Britanci – shvaćaju da bi raspoređivanje službenog vojnog kontigenta u Ukrajini bila objava rata našoj zemlji”, objavio je Medvedev na Telegramu.



Foto: Yulia Zyryanova/POOL/TASS/Guliver Image

Medvedev je također postavio pitanje kako bi se zapadna javnost osjećala kada bi Sunakovo izaslanstvo bilo napadnuto kazetnim streljivom u središtu Kijeva, kao što se nedavno dogodilo ruskim civilima u Belgorodu, u blizini ukrajinske granice.

U tom je incidentu 30. prosinca poginulo najmanje 20 ljudi, uključujući dvoje djece, a ozlijeđeno je 111, rekao je.

Ukrajinski portal RBC-Ukraine objavio je, pozivajući se na neimenovane izvore, da su ukrajinske snage pucale na vojne mete u Belgorodu kao odgovor na masovno rusko bombardiranje ukrajinskih gradova dan prije.

Foto: Twitter

Otvaraju se frontovi

Na drugom dijelu svijeta pak, u Crvenom moru, danas je došlo do nove eskalacije.

Najnoviji napadi na mete Huta u Jemenu vjerojatno neće potpuno zaustaviti pobunjeničku skupinu, rekao je dopisnik za Bliski istok Alistair Bunkall. Dodaje, ni u jednom trenutku ne misli da Huti neće uzvratiti. Smatra, htjet će pokazati da još uvijek mogu napadati brodove u Crvenom moru.

Foto: US central command

“Imajte na umu da su godinama ratovali sa Saudijskom Arabijom i nikada nisu poraženi. Tako da ovo neće mnogo odbaciti Hute, ne mislim to”, ocjenjuje. Također napominje da je Bahrein jedina arapska zemlja koja je podržala najnovije napade SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. U međuvremenu, Jordanci su bili vrlo kritični i opisuju napade kao neuspjeh američke diplomacije.

Ranije smo najavljivali sve moguće eskalacije za ovu godinu. “Rat Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze trajat će cijelu 2024. godinu”, rekao je to glasnogovornik izraelske vojske u obraćanju svojim vojnicima povodom Nove godine. “Izraelska vojska mora planirati unaprijed jer ćemo biti pozvani na dodatne vojne zadatke kroz cijelu ovu godinu”, rekao je u nedjelju Daniel Hagari.

Dodao je da će deseci tisuća rezervista biti potrebni za nastavak rata, no da će i dio njih pauzirati od sukoba kako bi se pripremili za “dugotrajne borbe”. Valja podsjetiti, Izrael je mobilizirao 300 tisuća rezervista za rat, što je oko 10 do 15 posto radne snage cijele države. Dio njih brzo je otpušten, no vladini izvori tvrde kako njih između 200 i 250 tisuća i dalje služi jer su odsutni s posla ili sa sveučilišta.

Situacija je napeta! Tko su Huti i zašto napadaju brodove na Crvenom moru?

Komentari