Mesić biranim riječima o Manoliću: Ono što je rekao jako će naljutiti simpatizere HDZ-a

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najdugovječniji hrvatski političar Josip Manolić preminuo je u ponedjeljak u 105. godini života. Bivši predsjednik Stjepan Mesić rekao je kako ga je nedavno posjetio, a iako je bio u teškom zdravstvenom stanju, razumio je sve o čemu su razgovarali.

“Josip Manolić bio je dobar organizator, nije živio od atrakcije, ali je bio jedan faktor bez kojeg HDZ nije mogao biti osnovan. Jer, Franjo Tuđman je radio na programu, na statutu, na nekim proglasima, ali organizaciju je stvarao Joža Manolić. Na žalost, ta organizacija je otišla drugim tokom, nije otišla onim smjerom koji je Joža htio, pa je poduzimao razne mjere da utječe na Tuđmana”, započeo je Mesić.

“Međutim, Tuđmanovo okruženje je bilo takvo da se više nije mogao preusmjeriti”, dodao je. Također, ondašnji je HDZ usporedio s današnjim. “Evo jedan primjer. Imamo nove lidere HDZ-a koji o stvaranju HDZ-a ne znaju ništa, o ulozi HDZ-a malo znaju. Oni znaju koristiti vlast, ali ono što smo mi zamišljali, pa i ja s njima, bilo je da promijenimo politički pravac, da uvedemo više slobode, više demokracije”, rekao je Mesić.

Srdjan Vrancic / CROPIX

‘Puno toga bi danas trebalo objašnjavati’

Nastavio je kako to nije trebalo ostati samo na riječima. “Joža i ja to smo uistinu željeli, međutim, kako su dolazili novi ljudi, istiskivali su prije svega antifašizam. Vidite da smo danas došli do toga da se više ne smije spominjati antifašizam kao civilizacijski doseg. Odmah te optuže da si proruski orijentiran, iako to veze nema, a ni Rusija više nije ona sovjetska Rusija”, nastavio je za 24 sata.



Manolićeva kći otkrila kako se pozdravila s ocem: ‘Pokazao mi je rukom da priđem krevetu…’

“Puno toga bi danas trebalo objašnjavati, posebno mladim generacijama”, zaključio je Mesić. Podsjetimo, Mesić je 1990. izabran kao kandidat HDZ-a na prvim višestranačkim izborima u Hrvatskoj. Tada je postao premijer Hrvatske. Manolić je 1990. postao potpredsjednik Predsjedništva Republike Hrvatske.

Komentari