‘MI SMO OPTIMISTIČNI’ Završne riječi na suđenju Sanaderu za ratno profiterstvo: “Nisam kriv”

Goran Mehkek / CROPIX

Nepravomoćna presuda bivšem premijeru Ivi Sanaderu u ponovljenom suđenju za aferu Hypo ipak neće biti obavljena danas, nego idućeg tjedna, u srijedu, 12. listopada.

Iako se objava presude očekivala nakon završnih govora Uskoka i Sanaderove obrane predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui najavila je da će presuda biti objavljena u srijedu u 10:30.

Sanader je na kraju ponovljenog suđenja još jednom ustvrdio da nije odgovoran za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod obrana koje je iznio u ranijim postupcima. Za aferu Hypo Sanaderu se sudi treći put. Ranije je dva puta bio osuđen, a presude su srušili Ustavni i Vrhovni sud.

“Mi smo optimistični. Vjerujemo da će biti donesena oslobađajuća presuda. Nema dodatnih uvjeta kažnjivosti za ratno profiterstvo. Po nama ne može biti osuđen za ratno profiterstvo”, rekla je Jadranka Sloković nakon ročišta.



Obrana: Uskok nije odstupio od početnog stava
Uskokova Tužiteljica Marija Vučko ustvrdila je u završnom govoru da je i u ponovljenom postupku dokazano da je Sanader počinio nedjela za koja ga terete.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović istaknuo je da se u ovom slučaju ne može govoriti o ratnom profiterstvu te da Uskok, unatoč zaključcima viših sudova, nije odstupio od početnog stava.

Tužiteljstvo Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hypo banke primio proviziju od 3.6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.

Sanader u zatvoru od 2019.
Sanader je u zatvoru od travnja 2019., kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju Planinska na šest godina zatvora.

Sredinom listopada 2021. najviši sud je djelomično potvrdio i presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media, po kojoj HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki morati platiti 3.5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna s osam smanjena na sedam godina zatvora.

Vrhovni sud je krajem listopada 2021. potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je Sanader zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupni Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Najviši sud je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s poduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom studenoga 2021.

 

 

Komentari