MIJENJA SE PLAN CIJEPLJENJA Neki liječnici cijepe mlađe od 65 godina, a neki još nisu ni sve starije

Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Od ovog tjedna neke će ambulante dobivati više, a neke manje cjepiva, ovisno koliko imaju pacijenata starijih od 65 godina i kronično bolesnih. Naime, u nekim ambulantama je većina pacijenata mlađe životne dobi, a u drugim stariji, što dovodi do nejednake slike cijepljenih.

“Adekvatno tome ćemo slati cjepivo”, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar dr. Zvonimir Šostar.

Kod jednog je liječnika za cijepljenje u drugoj kategoriji, primjerice, prijavljeno 230 pacijenata, a kod drugog 440, a kako cijepe istim tempom, dolazi do situacija da je cijepljena zdrava osoba u dobi od 54 godine, a njegov susjed od 79 nije, što dovodi u pitanje plan cijepljenja, piše Večernji list.

U prvom ciklusu u Zagrebu je na mini-punktovima u domovima zdravlja i u ambulantama cijepljeno 43.000 ljudi. Obiteljski liječnici imaju velike primjedbe na organizaciju cijepljenja, odnosno smatraju da će na ovaj način oni cijepiti do kraja godine.



‘Dolazi do neugodnih i konfliktnih situacija’

“Entuzijazam i energija nestali su ne zato što nam je teško cijepiti svoje sugrađane, već zbog činjenice da smo uz svoj svakodnevni posao trebali biti administratori zavoda te županija i Grada Zagreba, koji su organizatori cijepljenja. A to nismo očekivali! Cijepiti da, ali sačiniti popise, prebrojavati pacijente po godinama starosti, paziti na prioritetne skupine, zvati telefonom i obavještavati pacijente o terminima, a onda nakon cijepljenja sve podatke upisati u karton – to nismo očekivali. Biti administratori sustava dok naš svakodnevni posao biva ugrožen, nismo očekivali. I tako iz tjedna u tjedan ne znajući koliko i kojeg cjepiva ćemo dobiti, što dovodi i do neugodnih i konfliktnih situacija”, rekla je dr. Sanja Klajić Grotić iz Hrvatske udruge ugovornih liječnika (HUUGO).

Nastavimo li ovakvim tempom, stariji od 65 godina i kroničari neće biti procijepljeni do ljeta, a treći val počinje, istaknula je.

Upozorila je da će domovi zdravlja postati mjesta širenja, a ne suzbijanja virusa, jer su to mali prostori u kojima se u novonastalim uvjetima ne mogu osigurati potrebne epidemiološke mjere.

Poručuje kako treba organizirati cijepljenja na velikim punktovima, na kojima će zdravstveni djelatnici biti samo cjepitelji, a ne i administratori. Tvrdi da se 43.000 građana uz dobru logistiku može brzo i jednostavno cijepiti u jednom vikendu na tri punkta.

Dosadašnja je organizacije uz ponovni rast broja oboljelih improviziranje koje ne zadovoljava epidemiološke mjere i opstruira normalan rad u ordinacijama, kako zaključuje.

I sami liječnici su stariji od 60

Podsjeća i na činjenicu da liječnik na punktu procijepi od 130 do 150 pacijenata i taj dan još radi u svojoj ambulanti s od 80 do 120 pacijenata, da je prosjek godina liječnika u obiteljskoj medicini 56 godina, a od 2300 obiteljskih liječnika njih 720 su stariji od 60, i sami u velikoj mjeri s raznim komorbiditetima.

Iz Hrvatske udruge ugovornih liječnika s tom inicijativom idu prema Ministarstvu zdravstva, zavodima i HZJZ-u.

No, dr. Šostar navodi da su veliki punktovi predviđeni tek u trećoj fazi, kada će se masovno cijepiti zdrava populacija.

“Kada će to točno biti, ovisi o isporuci koja je neizvjesna, no Ministarstvo je propisalo da obiteljski liječnici trebaju cijepiti u drugoj fazi, jednako kao što cijepe protiv gripe”.

Komentari