Mikulić nakon sastanka sa Schmidtom: Izbori u BiH su neprovedivi i neustavni bez provedbe odluke Ljubić

Foto: Twitter

Martin Mikulić, predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) i politički aktivist sastao se jučer s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom .

O sastanku se putem Twittera oglasio Mikulić koji je naveo da je sa Schmidtom “razmjenio mišljanja i konstruktivno razgovarao”.

“Naglasio sam da se vladavina prava u BiH ne smije zaobići da je neophodno prevođenje presude Ljubić da bi izbori mogli biti provedeni u skladu s Ustavom BiH”, piše Mikulić na Twitteru i dodaje kako je “poštivanje Ustava BiH nepohodno”.

O sastanku je Mikulić kratko govorio i za portal Bild.ba.



“Schmidt se doimao kao iskren sugovornik koji želi saslušati različita mišljenja kako bi dobio cjelovitu sliku o stanju u BiH”, rekao je.

Ovaj politički aktivist objasnio je visokom predstavniku što su neizbježni uvjeti za održivu BiH.

“Naravno, pozdravio sam takav pristup te sam vrlo jasno označio kako BiH ne može biti funkcionalna i održiva država bez Hrvata i njihovog Ustava zajamčenog prava na biranje vlastitih političkih predstavnika”, rekao je Mikulić.

On je upozorio Schmidta kako su izbori u BiH trenutno neprovedivi jer nisu u skladu s Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom.

“Također je sam naglasio kako je trenutni Izborni zakon neustavan i da BiH trenutno ne može imati ni slobodne ni demokratske izbore. Svaki izborni ciklus mora biti usklađen s Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom, stoga je potrebno implementirati odluku Ustavnog suda u predmetu Ljubić. To je ključna poruka koju sam prenio g. Schmidtu”, zaključio je on u izjavi za Bild.ba.

Podsjetimo, Schmidt je ljetos preuzeo funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini gdje je naslijedio Valentina Inzka. Na samom početku iznio je nekoliko političkih stavova koji bi se mogli tumačiti kao svojevrsna naklonjenot bh. Hrvatima i odmak od dosadašnjeg djelovanja visokih predstavnika.

Nakon pritiska bošnjačke javnosti, medija i politike, dio stavova je prilagodio onim ranijim kolegama, a sve je kulminiralo kada je tijekom pregovora u Neumu naručio kako će izbor biti po ovom ili po novom zakonu čime je ohrabrio bošnjačke političare da prekine pregovore praktično im obećavši da izbor će biti i da ne mora voditi brigu o hrvatskim zahtjevima za pravičnim i ustavno usklađenim izborima.

Sastank s Mikulićem možemo promatrati i kao svojevrsnu ispravku neumske omaške, a ostaje za vidjeti kako će u narednom periodu djelovati i kakve će (političke) poruke slati.

 

 

Komentari