Milanović ipak traži svog čovjeka za Vrhovni sud, navodno razgovara s osobama koje ne dolaze iz sudstva

Ilustracija Izvor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Predsjednik republike Zoran Milanović razgovara s potencijalnim kandidatima za Vrhovni sud, a navodno je riječ o osobama koje ne dolaze iz sudstva, piše u petak Jutarnji list.

U Državno sudbeno vijeće (DSV) pristigla je samo jedna prijava na pozivni natječaj za predsjednika Vrhovnog suda i to ona aktualnog predsjednika Đure Sesse. No, izvjesno je, doznaje dnevnik, da će zadnji dan (a to je 13. veljače jer je javni poziv otvoren 13. siječnja i traje 30 dana) biti još kandidata.

Neslužbeni izvori navode da predsjednik Zoran Milanović razgovara s potencijalnim kandidatima za čelno mjesto u sudbenoj vlasti, a navodno je riječ o osobama koje ne dolaze iz sudstva. Otvara se, međutim, pitanje što ako se Milanovićevi “favoriti” ne jave na poziv DSV-a, a predsjednik ne predloži Sessu.

Ustav kaže da predsjednika Vrhovnog suda predlaže predsjednik republike, a uz prethodno mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda i nadležnog saborskog odbora bira ga Hrvatski sabor.Zakon ne propisuje što se događa ako predsjednik ne predloži nikoga. Po jednom tumačenju DSV raspisuje novi javni poziv, a po drugome Milanović bi mogao predložiti kandidata koji se nije javio na poziv jer u Ustavu stoji da predlaže predsjednika Vrhovnog suda, a ne piše da to čini u postupku propisanim zakonom.

Ne izabere li se predsjednik Vrhovnog suda do sredine srpnja, njegovu dužnost će obavljati zamjenik, a to je sudac Marin Mrčela, donosi Jutarnji list.

Komentari