MILANOVIĆ: Kako je moguće da saborski zastupnik ima imunitet, a ministar nema

Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović komentirao je Vladinu odluku o ukidanju imuniteta članovima Vlade, rekavši da to smatra izuzetno opasnim. Upitao je kako je moguće da saborski zastupnik ima imunitet, a ministar nema. Posao ministra je neusporedivo odgovorniji od posla saborskog zastupnika. Dodao je i da premijer Andrej Plenković to radi iz očaja i pokušava reći da je pošten, prenosi HRT.

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da su izmjene zakona kojima se predlaže ukidanje imuniteta ministrima za koruptivna djela jako opasne, a da to premijer Andrej Plenković radi iz očaja i pokušava reći da je pošten.

– Od kodeksa ništa, efikasan je kao i sankcije bilo koje vrste, ne protiv Rusije, nego i protiv Iraka. Mislim da je to užasno opasno, to sam rekao i Plenkoviću kada smo zadnji pita telefonski razgovarali – da pazi što radi, uhitili su mu ministra, to je prvi puta u 20 godina da se to dogodilo nakon uhićenja Heraka. Smatram opasnim da netko može, DORH, bilo tko, upadati u stanove ministara, kakvi god oni bili, i privoditi ih i rasturati Vladu, Imunitet tome služi, ne da biste mogli krasti i pustošiti, nego da bi postojala ravnoteža odgovornosti i moći u državi. Nekoga uhititi i strpati u pritvor i dovesti kamere, to je velika moć. Nakon toga ta je osoba gotova. I zato imunitet. Ja ovo govorim kao netko tko je zaštićen apsolutnim imunitetom jer to stoji u Ustavu, ali Ustav je ostao nedorečen, odnosno tih kada su u pitanju članovi Vlade koji su jako važni ljudi, rekao je.

Za premijera je ustvrdio da se “elegantno, šarmantno i kavalirski” odriče zaštite.



– Netko nepoznat ga sa sudskim nalogom koji je dobio prije pet minuta može uhititi, staviti mu lisice i onda se ti, braco, vadi. To je loše i to samo pokazuje Plenkovićevu slabost. Ja sam ga nagovarao da o tome jako razmisli, valjda je mislio da ga mamim u neku stupicu, jer, on je u stalnoj paranoji. Ja sam kao i često bio dobronamjeran. nisam uvijek, ali skoro uvijek jesam. Dovedeš me neki puta u situaciju da moram biti opak. Ovo je loše, dat će krila tzv. slobodnim jahačima, uvijek imate ljudi u sustavu koji se žele proslaviti na jedan dan. Imunitet tome služi, vidjeli smo puno puta da je imunitet ukidan. Kako je moguće da saborski zastupnik ima imunitet, a ministar nema. Posao ministra je neusporedivo odgovorniji od posla saborskog zastupnika, kazao je Milanović.

Pravo žene na izbor

MIlanović se osvrnuo i na aktualan slučaj Mirele Čavajde iz Zagreba te poručio da podržava pravo žene na izbor kod prekida trudnoće.

Iako smatra da doktori imaju pravo na priziv savjesti, dodaje da država i vlasnik bolnice moraju osigurati dostupnost pobačaja.

– To su doktori, neke stvari ne moraju raditi, ali onda neka država i vlasnici osiguraju uvjete. Ne znam, neka plate, imamo primjera outsourcinga milijardu, nađi kliniku koja to hoće ili može raditi. Ali dostupnost takvog rješenja, to pravo im mora ostati, poručio je Milanović.

Apel hrvatskoj ljevici

Za činjenicu da Plenković nije odgovorio na njegov poziv za sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog situacije u BiH, Milanović je rekao da “Plenković ima dovoljno vremena da ga okolo izdajnički ogovara, ali nema vremena reći je li za ili protiv”.

Poslao je i apel ostrašćenoj hrvatskoj ljevici da ga podrži u njegovom nastojanju da se ta situacija riješi međunarodnim pritiskom.

– Poruka hrvatskoj ljevici; Vrijeme je da budete na pravoj strani, zaštitite taj narod dolje, učinite sve, spriječite širenje NATO-a samo da se čuje naš glas, rekao je Milanović.

Komentari