Milanović: Mi smo u puno čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije

Foto: Cropix

Predsjednik RH Zoran Milanović sudjelovao je u Tinjanu na otvorenju 14. Internacionalnog sajma pršuta ISAP 2022, na kojem je domaćinima i izlagačima poručio da u proizvodnji pršuta moraju biti natprosječni jer je to, kako je rekao priča u koju je uloženo veliko znanje, koje se pretvara u unosan posao. U razgovoru s novinarima komentirao je nekoliko aktualnih tema.

– Rekao sam sto puta što sam imao o tome. Susjedi su tu i bit će uvijek tu. Susjed u državnom smislu nije susjed u etažnom vlasništvu. To se promijeni, prodaš, odseliš se, ali Mađarska ti je susjed, Srbija ti je susjed, to se neće promijeniti preko noći. Za našeg života sigurno neće. Tu treba paziti kakve se poruke šalju, što se radi i kako druga strana reagira. Recimo, ja nikada Srbe ne bih zvao četnicima, niti sam to radio, a mi stalno slušamo iz Beograda da smo svi ustaše. Mi smo u puno čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije. Oni moraju odlučiti što hoće sa sobom, a sat polako otkucava, komentirao je izjave koje u posljednje vrijeme dolaze iz Srbije.

 

Upitan o patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju, kazao je da je s njime imao dobre odnose dok je bio mitropolit i episkop zagrebačko-ljubljanski i misli da je razuman čovjek.



 

– Sad, odlaskom na čelnu funkciju u Beograd, on se promijenio, kao što sam se ja promijenio po pozivu službe onoga trena kad sam postao predsjednik SDP-a, pa Vlade, pa države, u odnosu na ono što sam bio ranije. Dakle, nove obveze, novi pritisci, nova očekivanja rekao je.

 

– Recimo, u mojem uredu naslijedio sam od Kolinde Grabar Kitarović jednu bizantsku ikonu SPC-a na, zidu. Bila je poklon Porfirija 2018. ili 2019. Kolinda je to stavila na zid, ja nisam micao. Smatram to nekakvim kontinuitetom dobre volje. U uredu hrvatskog predsjednika nema katoličkih obilježja, ima samo srpska pravoslavna ikona. Meni je to normalno, ako mi ne postane nenormalno, a to ovisi o obje strane, kazao je Milanović.

 

U nedjelju je , rekao je obljetnica Blage Zadre, na koju je planirao otići jer je pozvan.

 

– Bio pozvan i na obilježavanje, mislim da je to crkva posvećena sv Nikolaju, episkopu SPC iz vremena II. Svjetskog rata, kojeg na jedan način gledaju oni, na drugi način mi, kao i Stepinca. Nema tu sreće, nema tu pomirenja. Dakle, na to neću otići. Mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku, dolazak Porfirija, a posebno je nezgodno jer njegovi podređeni jer SPC je državna crkva, ona je hijerarhična, možda malo manje nego Katolička crkva, dakle, dok god njegovi episkopi, dakle ljudi visoke razine, dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni, kazao je.

 

Upitan o sustavima protuzračne obrane o kojima Hrvatska razgovara s Francuskom, o čemu je izvijestio ministar obrane Mario Banožić, kazao je da će Hrvatska dobiti nešto sitno od Francuza, ali smatra da je to ništa.

 

– Opet se laže. Ja bih sad morao govoriti detalje i otkrivati neke vojne tajne da bih vam pokazao o kakvoj se strukturi ličnosti tu radi. Dakle, nismo u europskom sustavu protuzračne obrane . OK. Nismo ugroženi kao Poljska, dakle nama to manje treba. I nešto ćemo dobiti od Francuza, onako, sitno, bezveze, i to je to, kazao je komentirajući izjavu ministra obrane Marija Banožića.

 

– Nitko ga nije prozvao, jer Hrvatska nije u istom statusu kao Latvija koja je druga, treća linija fronte. Hrvatska je daleko. Geografija je povoljna za nas, ne trebamo previše drmati brod. Evo, tu se nalazimo na sajmu pršuta, to je jedna prilično lijepa dokolica. I posao. Ajmo se baviti time što neki trenutačno ne mogu izbjeći, a mi možemo, rekao je uz ostalo Milanović.

 

Vraćajući se na odnose sa Srbijom, kazao je kako njemu nikada ne bi palo na pamet da kaže kako Vojvodina nije Srbija.

 

– Vojvodina je Srbija, mada je nekad Subotica bila najveći hrvatski grad nakon Zagreba. Ili kada slušaš da Istra nije Hrvatska. Ovdje je bilo Talijana, ali ova je pokrajina bila ili pola-pola ili većinska slavenska Hrvatska, a to je više nego Vojvodina koja je prije 150 godina bila marginalno srpska, danas je Srbija. Ali, Istra je Hrvatska, kazao je.

 

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je jučer kazao da se on (Milanović) ponaša nenormalno otkad je uhićen Dragan Kovačević.

 

– Što je rekao taj nesretnik? Imali ste neke vladare koji su bili zaštitnici vjere, kao Henrik VIII., koji se ženio šest puta, a Plenković je zaštitnik lopova, defensor cleptarum – zaštitnik lopova. Kovačević je moj dobar znanac, sad – prijatelj- dobri smo si. Ali Kovačević, kojeg već dvije godine osuđuju, sada je dočekao optužniocu i rekao je na Antikorupcijskom vijeću nešto što Plenkoviću smeta, a to je istina. Inače, Kovačević je bio uvijek bio lojalan Plenkoviću koji ga je imenovao, jer ga je Plenković štitio, rekao je. Dodao je da Dragan Kovačević nije bio njegov kadar, nego kadar Radimira Čačića i njegov kandidat za predsjednika SDP-a svojevremeno te ga ne bi trebao baš previše voljeti, ali ima s njim korektan odnos. Dodao da je Plenković ljubomoran jer je, kaže, baba, i neka kaže po kakvim se on rupama druži u okolici Opatije.

 

– Baš je baba, baba, defensor cleptarom, kazao je Milanović.

Komentari