Milanović nakon šokantne objave započinje predizbornu kampanju, obratit će se glavnom odboru SDP-a

Foto: Goran Mehkek/Cropix

Uoči parlamentarnih izbora zakazanih za srijedu, 17. travnja, predsjednik Republike Zoran Milanović objavio je tu važnu informaciju. No, što je iznenadilo javnost jest njegovo neočekivano pojavljivanje na konferenciji za novinare Peđe Grbina, čelnika SDP-a, gdje je Grbin najavio Milanovića kao kandidata za premijera SDP-a i nositelja liste u 1. izbornoj jedinici.

Nakon konferencije za medije, predsjednik se oglasio i na Facebooku. Poručio je da ostaje na svojoj dužnosti – do izbora.

– Odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima, objavio je Milanović.

Dan poslije iznenađujuće objave da se uključuje u utrku za parlamentarne izbore i da će biti SDP-ov premijerski kandidat, predsjednik Republike Zoran Milanović počinje predizbornu kampanju. Prijepodne će se obratiti Glavnom odboru SDP-a.



Goran Mehkek/Cropix

‘Konačno su maske pale’

Politička utrka itekako je počela, jasno je i iz snažnih poruka upućenih na HDZ-ovim skupovima u povodu obljetnice osnutka stranke u Osijeku i Vinkovcima, na kojima je bio i premijer te predsjednik stranke Andrej Plenković. U govorima se, među ostalim, osvrnuo na ulazak predsjednika Milanovića u utrku za mjesto premijera.

– Da bi cirkuska atmosfera bila još malo jača, dok smo se vozili prema Osijeku čuli smo da je Milanović odlučio ići na izbore sa SDP-om kao neovisni, ali ipak sačuvati funkciju (predsjednika RH) pa što bude, rekao je premijer Plenković.

– Mislim da je ovo sjajno, konačno su maske pale, rekao je ironično dodavši: “Nema više dileme da je predsjednik netko tko je malo izvan politike i vodi računa o zajedničkom i skladnom funkcioniranju institucija”.

Može li se Milanović uopće kandidirati na parlamentarnim izborima, a da nije podnio ostavku na predsjedničku dužnost? Evo što su u središnjem Dnevniku rekli ustavnopravni stručnjaci:

– Nema nikakve dileme. Tko god da obnaša dužnost predsjednika države, ne može se kandidirati na parlamentarnim izborima dok ne da ostavku ili dok mu ne istekne takva dužnost. To su dvije potpuno nespojive situacije. To je nemoguće i to je ustavnopravno nedopustivo. Nema nikakve dileme oko toga, rekla je Sanja Barić, ustavna stručnjakinja.

– Ako predsjednik Republike, dok je na dužnosti, sudjeluje kao kandidat na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor ili bilo kojim drugim izborima, onda on zapravo više nije osoba koja je nestranački predsjednik Republike, nego sudjeluje u političkoj promidžbi, u političkim aktivnostima, rekao je Mato Palić, ustavni stručnjak.

Foto: Cropix

DIP: Od subote se mogu podnositi izborne liste i kandidature

Od subote, 16. ožujka političke stranke, neovisne liste i kandidati mogu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) podnositi svoje liste i kandidature za parlamentarne izbore koji će se u Hrvatskoj održati u srijedu, 17. travnja, a u inozemstvu 16. i 17. travnja.

Od ponoći će se na mrežnoj stranici DIP-a www. izbori.hr moći preuzeti obrasci koji se koriste u postupku kandidiranja, naveli su iz DIP-a.

Izborne liste DIP-u moraju prispjeti najkasnije u roku 14 dana, dakle do ponoći 29. ožujka.

DIP zatim ima rok od 48 sati unutar kojega treba objavi zbirnu listu pravovaljanih listi i kandidatura, kada to učini, počet će službena izborna promidžba.

Nakon šokantne objave oglasio se Zoran Milanović: ‘Siguran sam u izbornu pobjedu’

Komentari