Milanović o Boysima u Grčkoj: Isteklo je pet dana, trebaju ih pustiti, veliku većinu

Foto: HINA/Mario Strmotić

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je ove subote nerede u Grčkoj u kojima je poginuo jedan mladić (29) grčkog državljanstva, a pritvoreno je više hrvatskih navijača Dinama.

“Pet dana ih policija ima pravo držati. To sad istječe i ako im svima daju pritvor, 100 ljudi, neovisno o tome zašto su oni išli dolje, išli su se mlatiti, a to ne mogu podržati, to je naprosto čudno ponašanje. Ali građani imaju svoja prava. Okolnosti tog gubitka života, ubojstva nisu razjašnjene, ne zna se”, rekao je Milanović.

‘Okolnosti smrti tog čovjeka nisu najjasnije’
Rekao je i da očekuje da će se u najkraćem mogućem roku pronaći oni navijači koji su odgovorni za smrt mladića.

“Sad da ih Grčka vlast može držati svih stotinu kroz nekakav frizirani pritvor, znam to bi imalo elemente krvne osvete ili kolektivne odgovornosti. Očekujem da se vrlo brzo, a to znači u ovih pet dana koliko im zakon daje, izluče iz toga odgovorni, oni koji su stvarno, ako takvih ima. Ni okolnosti smrti tog čovjeka nisu najjasnije”, dodao je.



Podsjetimo, nakon što je više od 100 izgrednika privedeno, od kojih su velika većina hrvatski državljani, njihovi roditelji poslali su pismo predsjedniku Milanoviću, premijeru Plenkoviću, Vladi te pučkoj pravobraniteljici, bojeći se da njihovi najbliži nemaju nikakva demokratska prava u grčkom zatvorima.

‘Pustimo sad roditelje’
“Ako je to ono javno pismo, vidio sam ga. Pustimo sad roditelje, to su odrasli ljudi, nisu ih roditelji tamo poslali, išli su sami i neki će odgovarati za to, ali baš da 100 ljudi zadrže u pritvoru… Policija ima pravo u nekoj vrsti detencije držati bilo koga na temelju nekih sumnji pet dana, a tih pet dana sad istječe, gotovo je. Sad ih trebaju pustiti, veliku većinu, ako ih zadrže sve to je defakto ratno pravo, ne možeš sve zadržat”, zaključio je Milanović.

Komentari