Milanović opleo po HDZ-u, kaže da im dolazi obračun: ‘Ovo slijedi Anušiću i Butkoviću’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Zoran Milanović nalazi se u Slavonskom Brodu, u Đuro Đaković grupaciji, gdje je dao izjavu za medije.

“Bradleyi su spašeni. U zadnjoj sam sekundi natjerao Plenkovića da gurne u stranu svog ludog ministra Banožića. To su htjeli bacit, sad bi to završilo u Ukrajini gdje je potrebno, ali meni je draže da su u Hrvatskoj. Novi njemački Linksovi koji nisu vidjeli rata ni borbe trže se po 12 milijuna eura, nas će ovo koštati manje od milijun po komadu”, kaže predsjednik dodajući da je ovo oružje koje radi razliku između života i smrti za one koji ratuju, a to su pješaci.

Novac se, kaže, može iskoristiti pametno, kao što je njegova Vlada iskoristila za remont MIG-ova, koji su, tvrdi, letjeli do prošlog tjedna. “Da nije bilo tog remonta, mi ne bismo imali svoje zrakoplovstvo. Sad dolaze sto puta skuplji francuski zrakoplovi za koje se nadam da nam neće pojesti sve resurse za bitne tvari poput brodova”, kaže. Dodaje da ne misli da bi Bradleye trebalo nazvati po njemu, ali nikako po Banožiću ili Plenkoviću.

“Da nije bilo mene, ovo bi danas bilo u Ukrajini, imate 9 milijuna eura koje je Plenković potrošio na studiju o Ini. Za što, za plinske studij? Siniša Varga je optužen da je dopustio nepotreban ugovor za 130 tisuća eura. Ukazujem na razlike u kriterijima, netko može baciti 9 milijuna eura, baciti novac i lagati o privatizaciji Ine”, rekao je. Zatim su nastupila pitanja novinara.



Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

O Butkoviću i temama prije izbora

Novinari su Milanovića pitali za jučerašnje Butkovićeve objave, no predsjedniku je očito dosta razgovora o HDZ-ovom ministru. “Ima neko pitanje? Plenković će se baviti Butkovićem kada mu bude radio o glavi, poklat će se Butković i Anušić, no to nije tema”.

Milanović kaže i da treba na stati na kraj onima koji divljaju s cijenama hrane. “Svaki put kad Vlada da neku sirotinju kao socijali, odmah cijene skoče gore. Jer nemaš dovoljno jak gard da im priprijetiš. Dok se daš must i strigat, strigat će te”, kaže predsjednik. Kaže kako su plaće u Hrvatskoj rasle najniže u Europi i regiji te da će porezna politika morati stimulirati to da poslodavac ima interesa dići plaće jer će plaćati manji porez.

Predsjednik je govorio i o stopama poreza, kaže kako onima koji imaju manji promet imaju i manju stopu poreza. “Ova firma koja ima promet mnogo veći od milijun eura, ona će plaćati porez na dobit po stopi od 18 posto. Kako god okreneš, to je manje nego što će ti uzeti u Njemačkoj, Americi… Pitanje je treba li ukinuti poreze.” Rekao je i da je Hrvatska razvijenija ekonomija od Srbije, ali da je i dalje socijalni slučaj Europe.

“Nemate ovdje problem stranih investitora, ovakvih kao Česi ovdje treba još. Zulum prestaje, šišanje prestaje. Onaj tko zarađuje masno ovdje, dio toga će ostati ovdje. Plaće će morati biti veće, porezna politika će to morati stimulirati”.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

O pomirenju svjetonazora

Govoreći o Istanbulskoj konvenciji, Milanović kaže da je on nije ratificirao jer je zaboravio.

“Istanbulska konvencija je najbolji primjer buke ni oko čega, to je šuplja priča. U moje vrijeme kao premijera napravljeni su mnogi zakonski pomaci u zaštiti seksualnih manjina, no Istanbulska konvencija mi nije pala na pamet jer je neprovediva u potpunosti. Plenković je oko toga napravio neku vrstu raskola u HDZ-u, a mi se znojimo kao društvo. Nemam ni sam odgovor. Istanbulska konvencija nije bitna za Hrvatsku, no deratifikacija sada nije moguća. Domovinski pokret ima nekakvu vjeru, u nekim stvarima su u krivu, u nekima namjerno natežu konopac. Plenković se imao potrebu dokazati Ursuli ili nekoj dami s Istanbulskom, Penava je to nanjušio kao pametni političar”.

“Po anketama sam u drugom krugu zaostajao za Kolindom Grabar Kitarović, ovo je poziv Hrvaticama i Hrvatima da se pojave na biralištima da izaberu, neki kažu da te gleda samo savjest, neki Bog, a ne Plenković, to napraviš, odeš doma”, dodao je, pozvavši građane da izađu na prlamentarne izbore u srijedu.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Pakt o migracijama u Europskom parlamentu

EP je izglasao pakt o migracijama. “To će propasti, ima previše država koje neće na to pristati. To je jedna nasilna agenda jednog dijela, pitanje je kako će ta većina izgledati nakon izbora, biti će više antisistemskih stranaka koje su euroskeptične. Na tim izborima u euroskeptične stranka odlaze do jučer neki umjereni ljudi jer im je dosta prenemaganja. Njemačka se sve više grije ugljenom, a Podravka zarađuje u Rusiji, na lijekovima. Super, ja sam za to, neka Dalićka ima veću plaću, iako je došla kao propala političarka. Zašto je to (lijekovi) supstanca koja nije zabranjena? Zbog ljubavi prema Rusiji? Onda to mogu kupiti u Indiji, ali da ne bi mogli kupiti u Indiji. Navijam za Podravku i Belupo, dao Bog da istisnuli Pfizer iz Rusije”, zaključio je Milanović.

Milanović žestoko kritizirao HDZ i Turudića: ‘Hrvatsku treba osloboditi od Plenkovićeve vlasti’

Komentari