Milanović udario po EU: Europske institucije teško da su demokratske! Pristupni proces je ponižavajuće dug

Foto: HINA/Mario Strmotić

Predsjednik Zoran Milanović u petak je boravio na Prespa forumu u Republici Sjevernoj Makedoniji gdje je sudjelovao na panel raspravi “Mir i demokracija nasuprot ratu i autokraciji” u sklopu međunarodne konferencije.

Milanović je na panelu poručio kako Europski parlament i Europska komisija nisu demokratske institucije, dodavši da bi prije učenja aspirantica za članstvo u EU-u o ljudskim pravima i demokraciji trebalo promisliti o razini demokracije unutar EU-a.

“Prije nego što počnemo drugima držati predavanja o ljudskim pravima, vrijednostima itd., trebamo se zaustaviti i promisliti o nama samima, o razini demokracije unutar EU-a”, kazao je Milanović, prenosi Dnevno.hr.

Demokratsko nazadovanje na Balkanu
“Same institucije EU-a teško da su demokratske u najmanju ruku. Europski parlament nije demokratska institucija, ne funkcionira kao nacionalni parlamenti. Europska komisija nije demokratska institucija – pati od kroničnog nedostatka odgovornosti”, dodao je predsjednik.



Na panel raspravi je ponovio kako ne postoji valjan razlog zbog kojega zemlje zapadnog Balkana ne bi bile primljene u Europsku uniju, istaknuvši kako je pristupni proces “ponižavajuće dug” i “nepredvidljiv”.

Rekao je i kako ne vidi po čemu je Crna Gora manje demokratska od članice EU-a Mađarske, napomenuvši kako je pogrešno tvrditi da Mađarska nije demokratska zemlja, iako njegove “temeljne vrijednosti Otvoreno društvo i Karl Popper” nisu u suglasju s vrijednostima mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Što čini Mađarsku autokratskom? Nije baš po mom ukusu, ali uvredljivo je etiketirati njega i cijelu zemlju autoritarnima, kao da su neke budale birale autoritarnog vođu”, istaknuo je Milanović.

Na pitanje o demokratskom nazadovanju na zapadnom Balkanu, rekao je kako usprkos raširenoj upotrebi te terminologije to ne vidi u nijednoj zemlji zapadnog Balkana.

“Vučić nije moj najbolji prijatelj, ali nije ni neprijatelj. Svakako smo imali neslaganja i nerazumijevanja, ali on je demokratski izabran”, kazao je i dodao kako “frazeologiju” o demokratskom nazadovanju ne treba koristiti, kao ni euroskepticizam u pejorativnom smislu jer je skeptičnost zdrava.

 

“Trebali bi biti skeptični prema svemu o životu pa i o grandioznim kreacijama naše ere”, zaključio je Milanović.

Radni sastanci
Nakon završetka panel rasprave predviđeni su radni sastanci predsjednika Milanovića s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem te predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajem.

Predviđen je i radni sastanak predsjednika Milanovića i predsjednika Republike Sjeverne Makedonije Steve Pendarovskog.

 

Komentari