Milanović umirao od smijeha zbog puse Grlića Radmana: ‘Katastrofa, to se nikad nikome nije dogodilo, sreća pa su Nijemci suzdržani ljudi’

Foto: HINA/Mario Strmotić

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je sastanak s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske koji su mu prezentirali rad granične policije na području PU karlovačke, Postaja granične policije Cetingrad.

Predsjednik je 11 sati obišao prvu točku granične ophodnje Aljaska 1 gdje se susreo s pripadnicima ATJ Lučko i SJP Orao Osijek, koji su mu pokazali rad s dronovima prilikom nadzora državne granice, a onda je obišao drugu točku ophodnje Aljaska 2 gdje su mu prezentirali rad termovizijske kamere prilikom nadzora državne granice.

Milanović o granici: Nema potrebe za vojskom
Milanović je zatim dao izjavu za medije, prvo je govorio o tome ima li potrebe da vojska čuva granicu.

“Nije potrebno, vojska je u povijesti radila svašta, nekad je čuvala granicu, agresivno ili super agresivno, ali danas nisu takva vremena, jednom kada se krene tim putem, teško se iz toga iščupati. Ovo je dovoljno, policija ima dosta zaposlenih, mogla bi još malo više. Problem su krijumčari, ovi koji se uhvate u mrežu su sitne ribe, sudovi ih kažnjavaju smiješnim kaznama, iznimno dobivaju kazne zatvora. Izmjena zakona nema smisla, sudovi bi trebali suditi više, dok god se ovi budu izvlačili s 30 dana zatvora, nastavit će, ako ih se odreže, bit će im teže. Strateški, problem je u susjednim državama koje ‘otaljavaju’, BiH i Srbija. One su u međuprostoru nesigurnosti, spremne su na svašta i na ništa, Srbija nešto prtlja s Rusijom, pljuju u vjetar. EU ih mora što prije dobiti k sebi, zbog toga naša policija ima toliko posla. Politički problem je istočno od Hrvatske, a Sarajevo i Beograd neće početi raditi dok ne vide da im se isplati. Od priče 2015. godine da se Europa štiti od nadiranja na kršćanski identitet dolazimo do toga da se u Mađarsku ulazi kao u luna park”, rekao je predsjednik.



Dodao je da se problem mora ozbiljno shvatiti i da bez dobre suradnje Hrvata i Srba pravog mira neće biti.

“Ovo je sve skupa nepotrebno. Hrvatska policija tu brani i ne brani domovinu, ovo radimo iz dužnosti prema EU, mi smo lojalni, ali nismo blentavi”, rekao je predsjednik.

Straža kakvu je predložio Bulj: Toga nije bilo ni za mog dide
“Tog nije bilo ni u vrijeme mog dide. Hoćete da mu radim besplatnu reklamu, neka se izjasni sam”, odgovorio je predsjednik na pitanje novinara o straži kakvu bi u Sinju uveo Miro Bulj.

Janša je pozvao ljude da se naoružaju, je li to opasna izjava, bilo je iduće pitanje za predsjednika.

“On više nije premijer, mislim da su Slovenci tamo gospodari i bez seoske straže”.

 

Umirao od smijeha na pitanje o Grliću Radmanu i fijasku s poljupcem
Komentirao je i pokušaj poljupca ministra Grlića Radmana prema njemačkoj kolegici.

“Što bi rekli u Srbiji, pokušao je da startuje, katastrofa, to se nikad nikome nije dogodilo, sreća pa su Nijemci suzdržani ljudi”, odgovarao je Milanović, smijući se.

O drami s plakatom za Dan sjećanja u Vukovaru
Osvrnuo se i na poteze vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave i plakate. “To U nam je bilo štetno, to nam je radilo ozbiljne probleme 90-ih, o tome je i Tuđman govorio više puta, to nam se ne isplati.”

 

“Moj apel Penavi i ekipi je da preskoče ovaj datum pa neka se kasnije raščiščavaju”, dodao je.

Rekao je da bi možda i netko iz BiH došao taj dan u Vukovar. “Možda Bečirović, razgovarali smo o tome.”

O Todorićevom vještačenju, je li to fijasko DORH-a?
“Po meni je nesreća kako se tome prišlo, Lex Agrokor je morao biti ovakav i onakav, ja bih rado da Hrvatska dobije, a jednako bih rado da neki koji su mažnjavali nadrapaju. čak i ako je Todorić u pravu, ne mogu po svom položaju navijati za njega, bio bih pakosni zlobnik. Moram biti lojalan nedjelima onih koji su bili prije mene, nekompetenciji… Tu je ukradeno jako puno novaca, Todorića se proganjalo kao da je ratni zločinac, ima svu motivaciju da se ide svetiti, ne znam hoće li biti uspješan, državi prijeti opasnost da će morati vratiti ogroman novac. Tu se ukrala ogromna lova kako to razbojnici rade, da pokupe dok se još dimi. Firma ne bi propala. Gdje je tada bio antiruski sentiment da se Rusima nabije kajla? To je trebalo gledati, to je ruski novac, idemo ih izgurati. Operacija je bila odrađena da se kreditori, Rusi, zaštite. I sad imaš Ruse koji su vlasnici i ne znaš što ćeš s njima. Agrokor nije strateška industrija, ali to nije nafta, šume, voda. Niš se nije promijenilo, samo su neki drugovi spremili koji milijunček”, zaključio je predsjednik.

Komentari