FOTO Milanović završio trodnevni posjet Egiptu: Za njegovu sigurnost brinulo se oko dvije tisuće ljudi

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, kojeg je u Egiptu čuvalo 2000 ljudi, danas je sastancima u egipatskoj vladi i parlamentu završio trodnevni službeni posjet toj zemlji. Središnji su mu dijelovi bili susret s kolegom Abdelom Fatahom El-Sisijem i posjet El Shattu, kampu hrvatskih izbjeglica u Drugom svjetskom ratu.

Milanović se jutros susreo s egipatskim premijerom Mostafom Madbulijem u sjedištu egipatske vlade, u blizini trga Tahrira. Kao i dan ranije na susretu sa Sisijem, glavna tema razgovora bila je kako produbiti ekonomsku suradnju dviju država. Milanović i Sisi naglasak su stavili na sektore energetike, turizma i obrane. Madbulija, po struci inženjera, Sisi je premijerom imenovao 2018. godine.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Milanović nije davao izjave novinarima
Hrvatski predsjednik potom se u zgradi Zastupničkog doma egipatskog parlamenta susreo s njegovim predsjednikom Hanafijem Gebalijem. U tom tijelu sjedi 596 zastupnika. Njih 568 izabrano je na izborima, a 28 ih imenuje predsjednik iz redova stručnjaka i manjina.

Susretom Milanovića i Gebalija, njegovog kolege pravnika, završio je trodnevni službeni posjet hrvatskog predsjednika Egiptu. Milanović nakon toga nije davao izjave novinarima.



Sa Sisijem se susreo dan ranije u predsjedničkoj palači. Milanović mu je tada ponudio hrvatsku ekspertizu u turizmu, obrambene proizvode i pristup europskom tržištu putem hrvatskih luka, a egipatski čelnik je pozvao hrvatske tvrtke da ulažu u egipatski energetski sektor.

“To će im biti vrata za ulazak na arapsko tržište”, poručio je hrvatskim tvrtkama predsjednik najveće arapske zemlje u kojoj živi četvrtina arapske populacije.

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Dvije tisuće ljudi brinulo se za Milanovićevu sigurnost
Milanović je službeni posjet započeo u nedjelju posjetom memorijalnom groblju hrvatskih izbjeglica iz Drugog svjetskog rata u El Shattu, u pustinji u samoj blizini južne strane Sueskog kanala.

Ondje je položio vijenac i zapalio svijeću. Isti dan se susreo s Upravom Sueskog kanala, gdje mu je prezentiran njegov rad. Milanović se u Egiptu sastao i s čelnikom Arapske lige, panarapske organizacije čije je sjedište u Kairu.

Sisija je pozvao na službeni posjet Hrvatskoj, kazavši da će ona teško moći uzvratiti gostoprimstvom kakvim je Milanović dobio u Egiptu, no da će učiniti najbolje što može po tom pitanju. Zbog posjeta hrvatskog predsjednika i radi njegove sigurnosti angažirano je oko dvije tisuće ljudi.

 

Komentari