Milina: Prijavite one koji krše samoizolaciju, jutros smo imali 18 slučajeva

Nikola Milina. Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina kaže da stalno razmatraju situaciju na granicama, pa su tako, kaže, napravili iskorak da je granična policija svoj informacijski sustav prilagodila situaciji, ali i dodaje je da je bila riječ o velikom broju ljudi i da to ipak nije neka redovna situacija.

“Stalno donosimo odluke da bi se olakšao život građana pa i ovaj problem na granici”, rekao je.

Na pitanje jesu li policajci i putnici ovih dana bili izloženi zarazi, kaže da se provode mjere zaštite pa tako i na graničnim prijelazima kako bi se osigurali minimalni sanitarno higijenski uvjeti u svrhu smanjenja opasnosti od širenja zaraze.

Milina kaže da su od samog početka epidemije na granične prijelaze i u sve rodove policije poslali neophodnu zaštitnu opremu. “Imamo niz uputa, bile su i edukacije i vidite iz medijskih izvještaja da policajci koriste potrebnu zaštitnu opremu.”



Sustav na granici funkcionira

Pojasnio je da novi sustav na granici funkcionira na način da putnici dobiju obrazac HZJZ-a, a u policijski informacijski sustav se registrira da se osoba mora pridržavati mjera samoizolacije.

“I sad u redovnom postupanju ako imamo osobu koja bi trebala biti u samoizolaciji policajac će vidjeti da se treba pridržavati samoizolacije. Provjeravamo sve dojave i jutros smo imali 18 osoba koje se nisu pridržavale mjera samoizolacije i imamo još nekoliko slučajeva tijekom dana.

Mi o tome obavještavamo sanitarne inspektore koji će provesti proceduru kažnjavanja”, rekao je i apelirao na sve da se drže uputa jer ako to ne rade onda nepotrebno opterećuju sustav.

Ako građani primjete da netko nije u samoizolaciji na brojeve 112 ili 192 mogu prijaviti sumnju.

Kaže i da na granicama sada nema većih gužvi što je rezultat mjera koje poduzima i Hrvatska i druge zemlje. “Radimo sve što se tiče prometnih tokova, puno je poziva naših državljana koji se vraćaju i stalno se koordinira i puno je poziva.”

Komentari