Milorad Dodik u Bjelorusiji: Lukašenko ga nazvao hvalio i nazvao ga ‘braniteljem pravoslavlja’

Foto: Twitter

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pohvalio je u ponedjeljak u Minsku čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika jer “štiti interese pravoslavaca” na zapadnom Balkanu, dok mu je Dodik uzvratio zahvalom na političkoj potpori.

Dodik boravi u radnom posjetu Bjelorusiji u trenutku kada je suočen sa sve oštrijim kritikama Zapada zbog secesionističke politike i podrivanja stabilnosti BiH.

Dodik je zbog toga pod sankcijama SAD i Velike Britanije, dok je Njemačka uskratila financijsku potporu vlastima Republike Srpske.

Dodik je kazao kako se s Lukašenkom, autoritarnim bjeloruskim predsjednikom, dobro razumije jer su obojica pod zapadnim sankcijama pa je tim prije važnije da surađuju. Pohvalio se kako je zahvaljujući vlastima RS blokirano nastojanje da se BiH pridruži zapadnim sankcijama protiv Bjelorusije zbog njene potpore ruskoj agresiji na Ukrajinu te je kazao kako se raduje jer Bjelorusija “uspješno odolijeva sankcijama”.

“On (Lukašenko) je živa legenda”, kazao je Dodik novinarima nakon susreta s bjeloruskim diktatorom za kojega je kazao kako mu je poput brata.

Darko Tomaš/Cropix

U kraćoj snimci koja je postala dostupna nakon njihova susreta Lukašenko je u uvodnom dijelu kazao kako “zna da Dodiku nije lako”, ali je bitno da se “čvrsto drži u obrani pravoslavnog naroda” i u tome može računati na potporu Bjelorusije.

“Pozorno pratimo stanje na Balkanu”, kazao je Lukašenko pojašnjavajući kako danas samo snaga nešto znači.

Dodik je u nedjelju medijima u RS kazao kako nije došao u Minsk tražiti “oružje ili nešto iracionalno”, nego dobiti političku potporu za svoje djelovanje.

Najavio je kako će odmah nakon posjeta Bjelorusiji otputovati u Rusiju.

Mile Dodik ne odustaje od ideje Velike Srbije: ‘I Krist je na početku bio sam’

Komentari