Ministar Aladrović predstavio je plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi, zapošljava se novih 200 stručnjaka u kratkom roku

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Josip Aladrović Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s ministrom pravosuđa i uprave Ivanom Malenicom predstavio je plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi.

Reforma će ići u tri koraka, a kako je objasnio ministar Aladrović, među prvim koracima će biti zapošljavanje dodatnih 200 novih stručnjaka u samom sustavu u sljedeća tri mjeseca. Aladrović je također naveo kako je procijenjeno da u sustavu socijalne skrbi nedostaje i do 500 stručnjaka, tako da će se zapošljavanje nastaviti i nakon tog roka.

Akademija za cjeloživotno obrazovanje

Drugi korak će biti promjena Zakona o socijalnoj skrbi, dok je treći korak osnivanje Akademije koja će omogućiti cjeloživotno obrazovanje djelatnika u sustavu socijalne skrbi. Također je najavljeno i osnivanje Povjerenstva ua odlučivanje o pritužbama građana, kao dodatno Tijelo koje će pratiti rezultate rada djelatnika sustava.

Olakšanje posvojenja

Aladrović je istaknuo kako će olakšati posvojenje za svu djecu koja su već u postupku posvojenja, te kako očekuju da će se tako povećati broj posvojene djece koji trenutno stagnira. Uz to, kaže kako kvalitetnijom međuresornom suradnjom žele omogućiti bržu evaluaciju roditeljskih prava te staviti interes djece na prvo mjesto.



“Samim osnivanjem Hrvatskog zavoda za socijalnu zaštitu dobit ćemo puno kvalitetnije složene procese i bolje funkcioniranje. Sada u različitim centrima imamo vrlo različita postupanja u gotovo identičnim slučajevima. Očekujemo da ćemo tako u dugom roku imati najbolje benefite. Promjene se ne mogu dogoditi preko noći, ali ovako bi se izjednačila postupanja i ovakvi ishodi bi se izbjegli”, rekao je ministar.

Relaksiranje uvjeta za udomitelje

Bilo je riječi i o relaksaciji uvjeta za udomitelje, a što bi trebalo popularizirati udomiteljstvo, te smanjiti broj djece u ustanovama.

Na pitanje je li se tragedija u Novoj Gradiški mogla spriječiti da su ove reforme već donesene Aladrović je rekao kako oni promjenama mogu rizik od takvih tragedija smanjiti na minimum, ali da ne vjeruju da ga mogu smanjiti na nulu.

Medijska kampanja protiv nasilja

Aladrović je najavio također i osnivanje Zavoda za socijalnu zaštitu, te izdvajanje obiteljskih centara iz centara za socijalnu skrb koji će imati svoje podružnice po županijama.

Najavljena je i medijska kampanja protiv nasilja u obitelji s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti takvog ponašanja. Kao jedan od ciljeva navodi i poboljšanje kvalitete usluga. Također ministar je izrazio potrebu za smanjivanjem broja korisnika unutar institucija, navodeći kako je ‘najadekvatnija ona skrb koja se ne odvija unutar institucija’.

 

Komentari