Ministar Banožić na Plesu obišao francuske zračno-svemirske snage

Foto: MORH

Ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj obišli su u utorak francuske zračno-svemirske snage koje su privremeno razmještene u zagrebačkoj Međunarodnoj zračnoj luci “Franjo Tuđman, priopćeno je iz Ministarstva obrane (MORH).

Kako je priopćeno, privremeni razmještaj francuskih zračno-svemirskih snaga provodi se u sklopu NATO Air Shielding misije čija je zadaća pružanje pojačanog obrambenog postava kroz pružanje dodatnih zračnih i protuzračnih snaga na istočnom krilu NATO-a. U sastavu francuskih snaga na Plesu nalazi se zrakoplov C-135 Stratotanker, zajedno s kontingentom pilota, tehničkog osoblja i osiguranja od ukupno 25 pripadnika.

Banožić je poručio kako ovakve bilateralne aktivnosti pokazuju trend rasta bilateralne obrambene suradnje između Hrvatske i Francuske.

– Francuska je naš vrlo važan strateški partner i saveznik. Naša izvrsna suradnja posebno je vidljiva u okviru projekta višenamjenskog borbenog aviona Rafale. Međutim, možemo reći kako imamo i izvrsnu suradnju između mornarica i kopnenih snaga te u području vojnog obrazovanja, kazao je Banožić.



Ministar je istaknuo i kako Hrvatska i Ministarstvo obrane u sklopu svog doprinosa strateškom partnerstvu između Hrvatske i Francuske te doprinosu kolektivnoj sigurnosti NATO saveza, a sukladno iskazanom zahtjevu francuske strane, pružaju potporu zemlje domaćina francuskim zračno-svemirskim snagama.

Air Shielding pridonosi visokoj spremnosti i interoperabilnosti, a odvija se paralelno uz druge NATO aktivnosti, uključujući stalne misije nadzora zračnog prostora (Air Policing) i elemente zračne i proturaketne obrane raspoređene za potporu borbenim grupama NATO-a, priopćeno je.

Zrakoplovi C-135 Stratotanker pružaju logističku potporu NATO zračnim snagama kroz opskrbu gorivom u zraku u području misije.

Obilasku francuskih zračno-svemirskih snaga prisustvovali su i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec, veleposlanik Francuske u RH Gael Francois Veyssiere i francuski vojni izaslanik pukovnik Amar Ouali.

Komentari