Ministar Grlić Radman sa saudijskim kolegom: Prioritet je zaustaviti nasilje

Hrvatski šef diplomacije prenio je saudijskom kolegi da je prioritet zaustaviti nasilje nakon najnovije izraelsko-palestinske krize, te je pozvao Saudijsku Arabiju na normalizaciju odnosa s Izraelom, na sastanku s ministrom vanjskih poslova te zemlje, priopćio je MVEP.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u službenom posjetu Kraljevini Saudijskoj Arabiji, gdje se susreo sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Faisalom bin Farhanom Al-Saudom.

Nakon što je Hamas u subotu ujutro pokrenuo napad na Izrael iz Pojasa Gaze, na što je Izrael odgovorio, saudijskom ministru vanjskih poslova prenesena je zabrinutost i prioritet zaustavljanja nasilja, kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Posebno je apelirano na saudijsku ulogu i utjecaj kroz pokrenute mirovne inicijative Rijada u pravcu rješenja izraelsko-palestinskog sukoba i normalizacije odnosa s Izraelom, dodaje se.



Izrael je na pragu normalizacije odnosa sa Saudijskom Arabijom.

MVEP u priopćenju kaže da je današnji sastanak Gordana Grlića Radmana i Faisala bin Farhana Al-Sauda potvrdio daljnji zamah u suradnji Hrvatske i Saudijske Arabije, predanih miru i regionalnoj te globalnoj sigurnosti, i odlučnih unaprijediti bilateralni dijalog, osobito u gospodarstvu.

Sugovornici će razmotriti održavanje poslovnog foruma te iskorak u održivom turizmu, sportu, IT sektoru, obrambenoj i elektroindustriji te brodogradnji, dodaje se.

Ministar Faisal Al-Saud pozvao je hrvatske tvrtke da se uključe u projekte u okviru nacionalne strategije “Vizija 2030”.

Grlić Radman je također istaknuo izvrsne odnose između hrvatske vlade i Islamske zajednice u RH.

– Tradicija razumijevanja s islamskom zajednicom u našoj zemlji čini Hrvatsku jedinstvenom, ali i primjerom na europskoj i međunarodnoj razini. Nastavit ćemo promicati najviše standarde vjerske tolerancije, međusobnog razumijevanja i duha međuvjerskog jedinstva, naglasio je ministar.

Sugovornici su se osvrnuli na situaciju u Ukrajini, na Bliskom istoku i u hrvatskom susjedstvu.

Komentari