Ministar Malenica najavio izmjene Zakona zbog slučaja braće Mamić

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na konferenciji za novinare ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica danas je s ministrom Josipom Aladrovićem predstavio plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi. Malenica se je između ostaloga osvrnuo i na situaciju sa Zoranom Mamićem koji je otišao u BiH i tako izbjegao izdržavanje zatvorske kazne u Hrvatskoj. 

Iako je konferencija za novinare bila fokusirana na izmjene u sustavu socijalne skrbi, Malenica je govorio i o slučaju braće Mamić koji su bijegom u BIH izbjegli zatvor u Hrvatskoj, ministar je zbog njih najavio izmjene Zakona.

“Ići ćemo u izmjene Zakona o kaznenom postupku kako nam se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali. Svakako ćemo u što kraćem roku organizirati i sastanak s ministrom pravde u BiH kako bismo porazgovarali o samom sporazumu koji imamo s BiH”, rekao je Malenica.

Dodao je kako smisao sporazuma nije izbjegavanje kazne u drugoj državi nego njezino izvršavanje za osobe koje imaju dvojno državljanstvo.



Također ministar Malenica je komentirao i pismo koje je uputio predsjedniku Vrhovnog suda Đuri Sessi oko slučaja Mamić, te je potvrdio kako mu je Sessa odgovorio. Najme Malenica je u četvrtak od predsjednika Vrhovnog suda i glavne državne odvjetnice zatražio da se očituju o postojećem zakonskom okviru, te utvrde njegovu dostatnost ‘za donošenje odluka o mjerama osiguranja prisutnosti okrivljenika’ nakon što je Zoran Mamić zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH.

Zoran Mamić treba se 10. svibnja javiti u zagrebački zatvor Remetinec

Komentari