Banožić otkrio da je jedna obitelj tužila MORH zbog tragične nesreće helikoptera Kiowa

Banožić/Davor Puklavec/PIXSELL

U Ministarstvu obrane Republike Hrvatske predstavljen je plan nabave za 2021. godinu, a uručeni su i ugovori o nabavi vojne opreme predstavnicima hrvatske obrambene industrije.

U Ministarstvu obrane RH potpisani su danas ugovori s domaćim vojnim proizvođačima. Obzirom na krizu bit će uloženo manje novca. Ovogodišnji Plan nabave sadrži 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna, uključujući višegodišnje ugovore u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna. ”Ovogodišnjim proračunom i nabavom nastavljamo jačati Hrvatsku vojsku. Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana”, rekao je ministar Mario Banožić.

“Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima”, rekao je ministar u kontekstu pandemije i potresa, te dodao kako je zahvaljujući radu ove Vlade i poduzetim mjerama, vidljiv izlaz iz te situacije.

Ministar Banožić istaknuo je da su ovogodišnja sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana za potrebe obrambenog sustava te kako je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske.



“Ova 2021. godina je godina konsolidacije i priprema za ono što nas očekuje u idućem razdoblju. Vjerujem kako ćemo uspjeti vratiti gospodarski rast kakav smo imali u 2019. godini”, istaknuo je.

Na pitanje o istragama o zrakoplovnim nesrećama ministar Banožić je otkrio da se u slučaju Kiowa vodi sudski proces, jedna je obitelj tužila MORH. Nije želio o detaljima.

Podsjetimo, 27. siječnja prošlo je godinu dana od teške nesreće u hrvatskom ratnom zrakoplovstvu. Još uvijek nije poznato zbog čega se u moru kod Zablaća srušio vojni helikopter i zašto su poginula dvojica vrsnih pilota. Istražuje se je li uzrok pada vojne letjelice tehnički kvar ili ljudska pogreška.

Trebala je to biti vježba poput mnogih koje su prolazili. Let za pilote Tomislava Baturinu i Marina Klarina, posadu jednog od dva vojna helikoptera s kojim su letjeli u paru – bio je koban. Što je pošlo po zlu još se ne zna.

U Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru ponavljaju da je istraga u završnoj fazi. Utvrdili su da je helikopter bio ispravan i održavan u skladu s pravilima. Iako ih je Dnevnik Nove TV to nekoliko puta tražio, baš nitko u sustavu o tome ne želi govoriti pred kamerom.

Ugovori s hrvatskim proizvođačima

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima kojima Ministarstvo obrane nabavlja odjeću, obuću, naoružanje, opremu, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske, te tako na izravan način doprinosi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj obrambenoj industriji.

U ime proizvođača koji su s Ministarstvom obrane potpisali ugovore, obratio se Željko Pavlin predsjednik Uprave tvrtke HS PRODUKT d.o.o. istaknuvši izvrsnu višegodišnju suradnju s Ministarstvom obrane. Zahvalio je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane što je i ove godine, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračuna nastavljena dugogodišnja tradicija i praksa potpisivanja ugovora s hrvatskim proizvođačima vojne opreme početkom godine, piše Dnevnik.hr 

Komentari