Ministar Pavić: Europskim fondovima omogućit ćemo mladima da ostanu u Hrvatskoj

Vladimir Dugandzic / CROPIX

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić najavio je u petak kako će se Hrvatska u sljedećoj financijskoj omotnici – proračunskom razdoblju Europske unije od 2021. do 2027. godine usredotočiti na projekte koji će omogućavati ostanak mladih u našoj zemlji.

“U sljedećoj financijskoj omotnici koncentrirat ćemo se na inovacije, razvoj, zaštitu okoliša i stvaranje vrijednosti tako da europskim fondovima osiguravamo radna mjesta koja su bolje plaćena i koja mogu osigurati ostanak mladih u Republici Hrvatskoj”, izjavio je ministar Pavić nakon sastanka sa splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom.

Na tom su sastanku, kako je rečeno, razgovarali o pripremi projekata na području Splitsko-dalmatinske županije koji bi se financirali iz europskih fondova u novom proračunskom razdoblju EU.

‘Predsjedavanje Europskom unijom dobra prigoda za Hrvatsku’

Po njegovim riječima, nova financijska omotnica (proračun) EU bit će dovršena za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvom polugodištu 2020., što je, kako je dodao, dobra prigoda za Hrvatsku. Objasnio je kako u vezi s visinom proračuna Europske unije od 2021. do 2027. postoji razlika u stajalištima vezanim za iznos “oko 300 milijarda eura između onog što je iznjedrilo aktualno finsko predsjedanje i onog što Europski parlament traži” te će biti potreban kompromis.



Podsjetio je kako je aktualna Vlada zatekla ugovorenost europskih fondova od devet posto, a sad smo nešto malo ispod 80 posto, te je poručio kao “europski fondovi Hrvatsku mijenjaju nabolje”.

Komentari