Ministarstva ne produljuju ugovore pedagozima, psiholozima, domarima, čistačicama i ostalim suradnicima

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Uz otvaranje kafića, glavna je vijest jučerašnjeg dana povratak djece od prvog do četvrtog razreda u školske klupe.

Ipak, odlukom Ministarstva financija i Ministarstva znanosti i obrazovanja mnoge od tih đaka na ulazu u školu nisu dočekali njihovi pedagozi, psiholozi, knjižničari i ostali stručni suradnici, spremačice i domari, koji prije pandemije koronavirusa nisu uspjeli potpisati ugovor za radni odnos na neodređeno vrijeme, već su bili zaposleni na 60 dana.

Takvi su se zbog Vladine odluke o ograničavanju korištenja sredstava predviđenih državnim proračunom donesene 3. travnja, našli na burzi rada. Ukratko, umjesto produljenja ugovora, dobili su otkaz.

Potporom za očuvanje radnih mjesta država je, čini se, pronašla novac za tvrtke s višemilijunskim dobitima, ali je na ovaj način, uz već najavljenu suspenziju povećanja plaća izborenu na prošlogodišnjem dugotrajnom štrajku, još jednom odlučila štedjeti preko leđa prosvjetnih radnika.



Iako je prema Državnom pedagoškom standardu škola obavezna zapošljavati pedagoge i ostale stručne suradnike, kao i drugo nenastavno osoblje, pulske osnovne škole Centar i Kaštanjer, rovinjska Jurja Dobrile, ali i ostale u Istarskoj županiji i diljem Hrvatske, od početka prošlog mjeseca nemaju mogućnost raspisivati natječaj za ta radna mjesta.

Kome je, dakle, istekao ugovor, taj odgojno-obrazovnom sustavu više nije potreban. Izuzetak su učitelji i profesori. Dokle će ta mjera potrajati ne znaju niti u nadležnim ministarstvima. Štoviše, odlučno peru ruke od odgovornosti. Dok sindikati i škole upozoravaju na štetnost ove odluke, Ministarstvo financija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja igraju ‘ping-pong’. Očigledno nitko ne želi stigmu glavnog krivca.

Naime, Osnovna škola Centar zatražila je od Ministarstva financija suglasnost za zapošljavanje pedagoga u stalni radni odnos. No, dvaput je dobila odbijenicu uz obrazloženje da se Ministarstvo znanosti i obrazovanja s tim zahtjevom ne slaže, piše Glas Istre.

Komentari