Ministarstvo branitelja osuđuje puštanje na slobodu ratnog zločinca Franka Simatovića

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

Ministarstvo hrvatskih branitelja u petak je oštro osudilo odluku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove o prijevremenom puštanju na slobodu srpskog ratnog zločinca Franka Simatovića.

“Sramotno je što se čekalo dugih 20 godina od uhićenja na izricanje pravomoćne presude ključnoj osobi za osnivanje i naoružavanje srpskih paravojnih postrojba u Hrvatskoj i zapovjedniku srpskih paravojnih postrojbi. I samo tri mjeseca nakon što je osuđen na tek 15 godina, njegovim prijevremenim puštanjem na slobodu ponovno su omalovažene žrtve zvjerskih zločina koje su počinjene pod njegovim zapovijedanjem”, ističe ministarstvo u priopćenju.

Podsjećaju da je Hrvatska nakon presude izrazila nezadovoljstvo što Simatović nije osuđen za sve zločine počinjene na teritoriju Hrvatske, a radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima velikosrpskog režima počinjenim u Vukovaru i Škabrnji.

“Najzorniji primjer zlouporabe instituta prijevremenog puštanja na slobodu zbog pozivanja na navodno loše zdravstveno stanje je ratni zločinac Vojislav Šešelj, koji u srpskoj javnosti i danas širi ideje tzv. velike Srbije, promiče velikosrpsku agresiju i sije nove klice mržnje, negirajući počinjene zločine za koje je osuđen i izrugujući se žrtvama svojih zlodjela. Stoga se ne možemo ne zapitati kakve bi posljedice prijevremeno puštanje Simatovića mogle izazvati”, stoji u priopćenju.



Neposredno nakon što smo obilježili Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, posebno teško nepravdu doživljavaju obitelji koje i danas traže svoje najmilije, kao i sve žrtve velikosrpske agresije.

“Zbog njih i budućih generacija, moramo svi zajedno ustrajati na istini i pravdi koju naše žrtve i Hrvatska zaslužuju”, poručuju iz ministarstva.

Komentari