Ministarstvo izvijestilo: Kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Provedbom terenskih istraživanja koji su započeli 15. travnja u Bogdanovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe iz razdoblja Domovinskoga rata, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Ekshumirani posmrtni ostaci će radi daljnje obrade i identifikacije biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, dodali su iz Ministarstva i podsjetili kako su istraživanja u Bogdanovcima pokrenuli na temelju saznanja koje je zaprimilo Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Uz aktivnosti na području Bogdanovaca u tijeku su i aktivnosti na lokalitetima “Petrovačka dola” kod Vukovara i Bobota, smetlište”, naveli su.

Iz Ministarstva napominju kako Republika Hrvatska još uvijek traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih je 500 na području Vukovarsko-srijemske županije, a 374 je hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih i nestalih na području Vukovara i u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u studenom 1991. godine.



Foto: Ivan Peric / CROPIX

Proteklih godina provedena istraživanja na 387 lokacija

“U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900.000 metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te su identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili”, sumiralo je Ministarstvo aktivnosti države u pronalasku nestalih iz Domovinskog rata.

Apeliraju još jednom na sve koji imaju informacije o nestalima da ih podijele s nadležnim tijelima.

Vukovar potresla prerana smrt legendarnog heroja Domovinskog rata: ‘Ne smije se zaboraviti…’

 

Komentari