Ministarstvo pravosuđa očitovalo se zamolnici Tužiteljstva BiH protiv 14 hrvatskih zapovjednika Bljeska

Foto: Hrvatski vojnik

Nakon što je Tužiteljstvo BiH zatražilo od hrvatskih vlasti procesuiranje 14 zapovjednika iz Bljeska, o zahtjevu se očitovalo i Ministarstvo pravosuđa RH.

Upit o očitovanju ministarstvu je poslao N1, a priopćenje prenosimo u cijelosti:

Utvrdit ćemo postoje li formalne pretpostavke

“Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, diplomatskim putem, proslijedilo je Republici Hrvatskoj zamolnicu nadležnog Tužilaštva za preuzimanje predmeta iz njihove nadležnosti.

Riječ je o postupku u kojem nadležno pravosudno tijelo BIH sumnja da je desetak državljana RH počinilo kaznena djela koja BIH dovodi u vezu s operacijom “Bljesak”.Ministarstvo pravosuđa i uprave će utvrditi postoje li formalne pretpostavke ili bilo kakve zapreke za prosljeđivanje zamolnice za pravnom pomoći DORH-u. Pri tome će voditi računa o državnim interesima, kao i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona.

Ako zamolnice budu proslijeđene DORH-u, važno je naglasiti da kod ustupa kaznenog progona državno odvjetništvo nije vezano činjeničnim opisom ni pravnom kvalifikacijom navedenom u dokumentaciji dostavljenoj od strane BIH”, stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa i uprave.

Plenković: Ovo nije prva takva situacija

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Sinju je potvrdio upravo ono što je Ministarstvo poslalo u svom odgovoru.

“Procedura je takva da će Ministarstvo pravosuđa proučiti dokumentaciju, te vijdeti postoje li neke zapreke za slanje DORH-u, a oni će odlučiti dalje. DORH može odbaciti to i na taj način riješiti to. Bljesak i Oluja akcije su na koje smo ponosni i nikakvi precesi koji se budu pokretali neće to dovesti u pitanje.

Ovo nije prva takva situacija koju imamo, a naš je stan o tome jasan. Tu nema još nikakvih optužnica, riječ je o zahtjevu za pravnu pomoć”, zaključio je Plenković.

Politička motivirana optužnica

Prema riječima Pave Miljavca, predsjednika Hrvatskog generalskog zbora i nekadašnjeh načelnika Glavnog stožera HV-a, Ministarstvo pravosuđa ne bi uopće trebalo proslijediti optužnice DORH-u.

“Postoji Zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći koji u točki 12. kaže da se neće postupati po politički motiviranoj optužnici ili ako ugrožava sigurnost RH. Prema tome, Ministarstvo pravosuđa treba odbaciti ove optužnice, i uopće ih ne slati DORH-u”, rekao je Miljavac.

Komentari