Ministri vanjskih poslova EU sastaju se u Bruxellesu, razgovor o događanjima u BiH

FENA

Ministri vanjskih poslova Europske unije sastali su se danas u Bruxellesu kako bi razgovarali, između ostaloga, o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini koja je eskalirala blokadom rada državnih institucija od predstavnika vlasti iz Republike Srpske.

Europarlamentarci Tineke Strik i Dietmar Köster boravili su prošlog tjedna u BiH, izrazivši nadu da će zemlje članice EU odlučiti uvesti određene financijske sankcije za člana Predsjedništva BiH i čelnika SNSD-a Milorada Dodika.

Europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Europske unije Oliver Varhelyi kazao je uoči tog sastanka da će jedna od važnih tema biti pitanje zapadnog Balkana i zemalja u kojima je potrebno osigurati usklađivanje zakonodavstva sa zakonodavstvom EU.

“To je važna rasprava, ali i činjenica da moramo nastaviti proces proširenja, te se nadamo da ćemo nakon izbora u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji vidjeti progres u tom smislu”, dodao je.



Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman uoči početka sastanka kazao je da su na dnevnom redu brojne teme, a jedna od njih je situacija na zapadnom Balkanu što je važno pitanje za Europsku uniju.

Upozorio je da se situacija na zapadnom Balkanu pogoršava, podjele se pogoršavaju i predstavljaju prijetnju demokraciji i integritetu zbog čega je pozvao na snažan pristup u tom dijelu Europe.

Kazao je da su posljednja događanja u BiH zabrinjavajuća, jer rastući unitarizam i separatizam narušava stabilnost zemlje, a za njega je ključ rješenja poštivanje jednakosti tri konstitutivna naroda i u tom smislu posebno izborna reforma.

Dodao je da je od izuzetne važnosti sačuvati teritorijalni integritet i demokracija država na zapadnom Balkanu mora se sačuvati, te da svako miješanje izvana ili iznutra nije prihvatljivo naglašavajući da djelovanja i izjave koje se sada čuju i vide podsjećaju na devedesete i to mora prestati.

Podvukao je da Hrvatska u tom smislu ima neke prijedloge, te je izrazio nadu da će ih Europska unija podržati kako bi se osigurao snažniji pristup regiji zapadnog Balkana.

(FENA)

Komentari