Ministrica poljoprivrede i župan Petry obišli gradilište ribarske luke u Novalji

RANKO ŠUVAR/ARHIV/CROPIX

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ličko-senjski župan Ernest Petry su u Novalji obišli gradilište 4,5 milijuna eura vrijedne rekonstrukcije i dogradnje ribarske luke pri Lučkoj upravi Novalja, što financiraju Europska unija i Ministarstvo poljoprivrede.

Radove u ribarskoj luci sa 75 posto financira EU, a ostatak je osiguralo Ministarstvo iz mjere “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”, po Operativnom programu za pomorstvo i ribarstvo.

Izvođač radova je Gamik, koji obavlja rekonstrukciju i dogradnju sjevernog lukobrana ribarski dio luke koja je otvorena za javni promet, a to će osigurati stalne i sigurne vezove za ribarske brodove.

Naime, osim što će se rekonstruirati, postojeći lukobranski objekt će se i produljiti za oko 80 metara te će se postaviti 31 novi vez za plovila duljine do 20 metara. Po završetku radova taj će akvatorij imati veću zaštitu, a luka će biti zaštićenija od udara valova i time sigurnija.



Po riječima ravnatelja Lučke uprave Novalja Tomislava Kustića, radovi bi trebali biti završeni do kraja godine, a luka bi nakon toga trebala dobiti značajniju ulogu, odnosno viša razina kvalitete usluga trebala bi rezultirati boljem prometno-pomorskom položaju Novalje.

Prije obilaska radova ministrica Vučković prisustvovala je radnom sastanku sa županom Petryjem, gradonačelnikom Ivanom Dabom i suradnicima, izrazivši zadovoljstvo s investicijama.

Pripremne radove i dokumentaciju do ishodovanja građevinske dozvole financirao je Grad Novalja, rekao je Dabo te dodao da se paralelno s realizacijom tog projekta radi i na rekonstrukciji i dogradnji Primorske ulice, kao pristupne ceste luci.

Petry je naglasio da Vlada kroz ovaj i mnogobrojne druge projekte dokazuje kako Ličko-senjska županija, njezini gradovi i općine imaju perspektivnu i razvojnu budućnost u svim segmentima. Sve će to u nadolazećem razdoblju imati pozitivne efekte na razvoj gospodarstva, ribarstva, pomorstva i poljoprivrede, jer će se stvoriti nova radna mjesta i uvjeti za život na ovim područjima, zaključio je Petry.

Komentari