Mirela Holy o raskolu koalicije SDP i Možemo: “SDP-u treba jedno veliko otrježnjenje”

Zeljko Puhovski / CROPIX

Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša te SDP-ova saborska zastupnica, komentirala je za N1 raskol u koaliciji Možemo i SDP-a u Zagrebu.

“Prema onome što sam imala prilike pročitati i danas ujutro u novinama, čini se da je razlog zbog kojeg se SDP odlučio za prekid koalicijskog sporazuma s Možemo! neslaganje oko projekta robotaksija u Zagrebu. Barem tako pišu jedne dnevne novine.

U drugim smo medijima mogli pročitati da nisu bili konzultirani oko novog zaduženja, da se njihov koalicijski partner Možemo! i suradnici ne ponašaju korektno prema njima, da ih ne informira oko ničega, da se ne konzultiraju i da je općenito razlog to neslaganje. Radi li se tu o nekoj vrsti iskazivanja moći, vraćanja milo za drago između koalicijskih partnera, pripreme za suradnju na parlamentarnim izborima, ne znam. Definitivno je nevjerojatno da je ovo razlog raspada koalicije.

Meni to doista zvuči jako, jako čudno, s obzirom na to da možemo imati mišljenje o Rimcu kakvo god želimo, ali činjenica je da je uvođenje sustava robotaksija u Zagrebu jedan projekt koji bi nas svrstao na kartu najrazvijenijih gradova na svijetu jer je relativno malen broj gradova koji to imaju u ovom trenutku. Raspolaže li Zagreb ili Hrvatska infrastrukturom koja omogućava uvođenje takve usluge jako je dobro pitanje, ali mislim da je to dobar iskorak koji bi progresivna stranka trebala podržati”, kaže Holy za N1.



“SDP na ovaj način samo pomaže HDZ-u”
Holy komentira da ne zna što je pravi razlog prekida koalicije, ali da je SDP “ostavio odškrinuta vrata”. Navodi da je gradska koalicija prekinula sporazum, ali da nisu prekinuli suradnju i koalicije te da bi htjeli redefiniranje sporazuma. Holy kaže da nije sigurna da SDP može puno inzistirati na kadroviranju.

“Mislim da oni žele veću vidljivost i veći utjecaj na donošenje različitih odluka jer ih Možemo! jest ignorirao i ako ovo jest pravi razlog, to zvuči nestvarno. SDP je već dulje vrijeme u krizi i to se vidi i po rejtingu stranke, kao i da nije bila mudra odluka ni izbacivanje 18 zastupnika iz saborskog kluba.

SDP mora naučiti da ako želi biti stranka ljevice koja okuplja, da mora i okupljati i mora ići drugačijim putem, ne putem podjela, nego vraćanjem ljudi koji su prije bili u SDP-u, ako ne da se vraćaju u stranku, onda da se okupe oko njih. Na ovaj način samo pomažu HDZ-u, koji je utopljen u korupcijskim aferama, ali građani to pretjerano ne sankcioniraju, ako je suditi po rezultatima istraživanja, a jedan od razloga je i zato što imaju oporbu koja se bavi sama sobom, a i Možemo! se na upravljanju gradom, na moju veliku žalost kao građanke, nije baš previše iskazao”, navodi bivša ministrica.

“SDP-u treba jedno veliko otrježnjenje”
Holy kaže da se vidi i kriza vodstva u SDP-u, ali da to nije “nikakva novost što se tiče Peđe Grbina”. Navodi da se isto događalo dok je na čelu stranke bio Davor Bernardić.

“SDP ima starije biračko tijelo, dok je ono živo, SDP će se i dalje zadržavati na 10-ak posto glasova, jer oni glasaju po povijesnoj tradicionalnoj liniji, ali vidimo da je, ustvari, SDP izgubljen što se tiče politike i poruka i trebalo bi im jedno veliko otrježnjenje. Socijaldemokratske stranke trebaju biti ispred društva, ali čini mi se da je SDP danas iza tog društva i čak konzervativniji od društva u velikom broju slučajeva. Jedna po meni politički progresivna opcija bi trebala u Hrvatskoj zagovarati da se u osobnim dokumentima pored odrednice spola muškog i ženskog uvede i ostalo ili treći rod, kako je prisutno u drugim razvijenim zemljama. To je i odluka Europskog parlamenta”, kazala je Holy gostujući na N1.

 

Komentari