Mišetić nije ostao dužan Komšiću: ‘Bošnjaci su većina na manje od 30 posto teritorija BiH’

Foto: Luka Gerlanc / CROPIX

Željko Komšić održao je, barem iz hrvatske perspektive, prilično vatren i provokativan govor na Generalnoj skupštini UN-a. Uz Hrvatsku, na tapetu mu se našla i Srbija… I jedne i druge je nazvao agresorima, a susjede je još optužio da “ne ulažu iskrenu energiju u cilju izgradnje međudržavne suradnje”, već “energiju ulažu u svrhu slabljenja naše države”.

“Naši susjedi ne mogu između sebe podijeliti Bosnu i Hercegovinu a da pri tome ne uđu u međusobni sukob”, napomeno je.

Potom je dodao da je temeljni problem BiH “u nejednakosti građana u političkom i izbornom sustavu, što kao posljedicu ima etnički sistem upravljanja zemljom koji je sam po sebi predodređen da bude konfliktan”,nakon čega je i pala (indirektna usporedba) Andreja Plenkovića s Putinom.

Lako se može otkriti blef
Plenkovića je kritizirao zbog nepoštovanja presude Europskog suda za ljudska prava koje, kako je Komšić pojasnio, odbacuje načelo predstavljanja na etničkom principu a koje je pak “generator nejednakosti među građanina BiH, i sredstvo pomoću kojeg susjedi podrivaju državu Bosnu i Hercegovinu”.



Odvjetnik Luka Mišetić na društvenoj mreži “X” nije ostao dužan Komšiću. Nije on nastavio s vrijeđanjem, već je “proširio” prijedlog nominalno hrvatskog člana predsjedništva BiH…

“Hrvatska, a i Hrvati u BiH, lako mogu otkriti blef Željka Komšića: neka ponude eliminaciju statusa “konstitutivnih naroda” u zamjenu za federalnu BiH konstitutivnih entiteta. Tada će biti jasno da su bošnjački nacionalisti ti koji su preferirali etničke kvote nego federalizam”, napisao je Mišetić na X-u.

Dobio je i sam Mišetić provokativan odgovor…

“Može, ali prvo bi bilo dobro da Hrvatska ponudi federalnu jedinicu npr. Srbima u Krajini i da nam tako primjerom pokaže sve blagodati svojih rješenja”, dopisao mu je jedan ‘tviteraš’.

I taj je dobio odgovor za polemiku spremnog Mišetića.

“Kruške i jabuke. Hrvatska kontrolira 100 posto svog teritorija, pa ne mora ni o čemu pregovarati; Bošnjaci su većina na manje od 30 posto teritorija BiH, što je otprilike isto kao i prije rata (Srbi i Hrvati su danas većina u manje područja nego što su bili prije rata)”, poručio mu je.

 

Komentari