Mlinarić predao DORH-u nadopunu kaznene prijave za ratne zločine u Slavoniji: ‘Nitko ne može reći da je prekasno’

Foto: Damjan Tadić/Cropix

Predsjednik Centra dr. Ivan Šreter i saborski zastupnik DP-a Stipo Mlinarić predao je u petak Državnom odvjetništvu nadopunu kaznene prijave s popratnom dokumentacijom za ratne zločine u istočnoj Slavoniji, a obuhvaća još 12 oficira JNA, odnosno s prethodnom prijavom ukupno njih 64.

Kaznena se prijava ne odnosi samo na Vukovar nego i na cijelu istočnu Slavoniju, za 64 živuća oficira JNA, pojasnio je na konferenciji za novinare ispred DORH-a.

– Nitko ne može reći da je prekasno, jer to pokazuje i suđenje majoru KOS-a i ispitivaču u logoru Vojislavu Mediću na osječkom Županijskom sudu. Nikad nije kasno, ratni zločin ne zastarijeva i Centar dr. Ivan Šreter će nastojati da se procesuira sve što se može procesuirati, istaknuo je Mlinarić.

– Cilj je pokrenuti institucije kao što je DORH, političare i Ministarstvo branitelja koji nisu zainteresirani za naš rad jer je to očito za njih ‘netema’, ocijenio je.



Ustvrdio je i kako čovjek kada izgubi postaje beskućnik, a kada mu se na zna za grob kao da nikada nije ni postojao.

– A takvih je više od 1000 i oni to nisu zaslužili. Minimum je da ih se pronađe i dostojanstveno pokopa, a hrvatska država im to treba omogućiti, poručio je Mlinarić.

Najavio je kako se aktivnosti Centra sele na područje Benkovca, Obrovca i Knina. Tvrdi i kako to nema veze s predstojećim izborima i dodaje kako će kaznena prijava ‘za stravične zločine u Dalmatinskom zaleđu koji nisu procesuirani biti gotova u listopadu ili studenome’.

– To ima veze s pravdom i ratnim zločinima koji nisu procesuirani u proteklih 30 godina, a mogli su biti. Cilj nije mržnja ni osveta, nego pravda koja nije zadovoljena, poručio je Mlinarić.

Podsjetio je kako je nedavno podignuta optužnica za ubojstvo djeda Luke Modrića i ustvrdio kako je i Centar tome pridonio budući da raspolaže s tim dokumentima.

– To će biti obuhvaćeno širom kaznenom prijavom, kao što je bila i za istočnu Slavoniju, odvjetnika Berislava Živkovića, rekao je.

Mlinarić je poručio kako Centar na tome neće stati i angažirao je dva odvjetnička ureda, Berislava Živkovića koji se već dokazao i Ive Farčića koji radi na kaznenoj prijavi već osam mjeseci i bio je u odvjetničkom timu generala Ante Gotovine u Haagu koji vrlo dobro poznaje tematiku.

Promjenom čelne osobe DORH-a ništa neće promijeniti

Upitan o kandidatima za glavnog državnog odvjetnika, Mlinarić je ustvrdio kako se promjenom čelne osobe DORH-a ništa neće promijeniti jer je sustav zagušen, bivši su državni odvjetnici na mjestu pomoćnika s njima odanim ljudima.

– Tko god dođe neće mu biti lako, osim ako bude imao odriješene ruke da ustroji DORH kako bi mogao raditi kako treba bez uplitanja politike, ustvrdio je Mlinarić.

Komentari