Mojmira Pastorčić upozorila na jako važnu stvar: ‘Uzmi ih u ruke na vrijeme i opipaj’

Foto: Screenshot

Listopad je mjesec borbe protiv raka dojke pa je to bila i tema emisije RTL Direkt u kojoj je gostovala predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera.

Na samom početku emisije, voditeljica Mojmira Pastorčić simbolično je gošći dobacila rozu lopticu s porukom: “Uzmi ih u ruke na vrijeme i opipaj. Ne loptice, nego dojke”, započela je voditeljica RTL Direkta. ”

“I u tom slučaju, rak može biti izlječiv. 700 žena umrlo je lani od ove bolesti, da su na vrijeme napravile samopregled, možda ne bi. I zato nova kampanja UzmiNaVrijeme – uskoro ćete na društvenim mrežama vidjeti influenserice koje primaju lopticu, opipaju je, čime imitiraju samopregled, te lopticu onda bacaju, odnosno izazivaju pratiteljice da naprave isto i potiču druge žene da brinu o svome zdravlju. Tisuću puta ste čuli o važnosti samo pregleda, ali evo 1001: rani rak dojke može biti izlječiv, zato: Učinite sve što trebate na vrijeme”, poručila je Mojmira, a prenosi Danas.hr.

“U Sisku imaju listu od 25 žena koje dođu na pregled, dan prije ih nazovu i kažu da su naručene, a onda od njih 25 u zimskim mjesecima se odazove njih 40 posto, a u ljetnim mjesecima svega tri do pet posto. Radiolozi tamo sjede i čekaju… Mislim da bi takvo ponašanje trebalo kažnjavati. To rade brojne razvijene zemlje, ne vidim razlog zašto ne bi i mi”, rekla je Kalogjera.



“Kao što si rekla, velik broj žena ne odaziva se na preventivne preglede, ne brine o svom zdravlju. Htjeli smo potaknuti žene da redovito obavljaju samopregled koji naravno ne može zamijeniti ultrazvučni i ostale preglede. Najvažnije je da žena upozna svoje dojke jer kad ih upoznamo i brinemo o njima onda možemo svaku promjenu primijetiti i na vrijeme se odazvati, rekla je u emisiji predsjednica udruge Nismo same.

‘Bitno da se žena stavi na prvo mjesto’
“Naravno, mislim da sve žene trebaju voditi brigu o zdravlju. Nakon što sam se razboljela, gdje god sam došla pitala sam žene kad su zadnji put obavili pregled pa mi je kćer rekla da više nikud ne ide sa mnom. Onda sam kod frizera radila anketu, pitala žene: Kad ste zadnji put bile kod liječnika, a onda su žene nalazile tisuću razloga: Moram kuhati, voditi djecu na aktivnosti, ovo, ono. Bitno je da se žena stavi na prvo mjesto i vodi brigu o svom zdravlju, a pregled dojki jednom mjesečno mislim da je to nešto što svaka od nas može napraviti za sebe”, istaknula je Kalogjera.

“To su nacionalni preventivni pregledi. Nažalost da, kao udruga smo proveli EU projekt ‘Nisi sama, educiraj se uz zdravu kavu s nama’ kojim smo obišli 15 gradova u Hrvatskoj. Šef radiologije u Sisku, radiologinja u Virovitici, ravnatelja bolnice u Pakracu – svi su nam govorili da je jako zabrinjavajuće to što se velik postotak žena ne odaziva na preventivne preglede. U Sisku imaju listu od 25 žena koje dođu na pregled, dan prije ih nazovu i kažu da su naručene, a onda od njih 25 u zimskim mjesecima se odazove njih 40 posto, a u ljetnim mjesecima svega tri do pet posto. Radiolozi tamo sjede i čekaju… Mislim da bi takvo ponašanje trebalo kažnjavati. To rade brojne razvijene zemlje, ne vidim razlog zašto ne bi i mi,” naglasila je sugovornica.

“Ne samo u malim sredinama, postoji nažalost i u Gradu Zagrebu. Jedna mlada žena koja je oboljela od raka dojke je rekla kad se u njezinom mjestu pročulo da je oboljela od raka dojke, onda su žene u trgovini micale djecu od nje. Jedna žena koja je isto tako oboljela rekla je kad se u njezinom mjestu pročulo da je oboljela žene su joj dolazile i počele čim se približavaju kući naricati”, zaključila je Kalogjera.

Komentari