Molitelji okupirali Trg bana Jelačića: Nove prosvjednice razljutile prolaznike, policija ih razdvajala

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Molitelji su još jednom zauzeli Trg bana Jelačića u Zagrebu. Vjerni katolici, okupljeni u inicijativu koja se zove “Muževni budite”, i ove subote muževnost pokušavaju postići – molitvom.

Iz Udruge Hrvatska za život na Facebooku su napisali da se moli za “domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce, da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbraćnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane”.

Na trgu su i kontra-prosvjednici koji odgovaraju glasnim bubnjanjem.

(Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX)

Stigao i Pernar, po podu ležala odjeća
Ove subote ponovno se pojavio Ivan Pernar, koji je stao u krug bubnjara i snimao ih.



 

Zbog prosvjeda koji je dočekao molitelje, u kojem su većinom žene ležale na podu i dijelu Trga koji inače zauzimaju molitelji, morali su zamijeniti strane. Pored prosvjednica na podu, koje su se po prvi puta okupile na Trgu, bili su veliki transparenti na kojima piše “Klerofašisti pustite nas na miru”, “Patrijarhat ubija” i “Borba ili smrt”.

Foto: Zeljko Puhovski/CROPIX

Diljem trga bili su razbacani odjevni predmeti – obuća, majice i hlače. Djelatnici Čistoće su nešto poslije 8 sati počeli skupljati odjeću i ostale predmete koji su se nalazili na podu. Njihov prosvjed razbjesnio je prolaznice koje su ih snimale i požalile se dvojici molitelja.

“Mi koji se tu molimo, ispadamo loši – rekle su dok im je muškarac objašnjavao da i oni imaju pravo na svoje mišljenje i izražavanje. Dodao je da ne staje ni na čiju stranu, jer svi imaju svoje uvjerenje, ali ih je upozorio da nema potrebe da ih snimaju, već puste na miru jer su “starije i pametnije”.

 

Godinu dana molitve
Prošlo je više od godinu dana otkako je, prvu subotu u mjesecu, skupina muškaraca došla na Trg bana Jelačića i počela moliti za čednost i da postanu “duhovni autoritet u obitelji”. Događaj je smjesta podijelio javnost, a broj molitelja na centralnog trga iz mjeseca u mjesec počeo je samo rasti.

Događaji su se proširili na cijelu Hrvatsku te se sad provode u svakom većem gradu u državi, a posljednjih pola godine praćeni su i kontraprosvjedima i umjetničkim perfomansima kojima dio građana izražava nezadovoljstvo stavovima i idealima koje promoviraju molitelji.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

‘Ja se njima divim’
U svojoj molitvi, podsjetimo, okupljeni se obraćaju hrvatskom narodu i to da muškarci postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru. Molili su za život u predbračnoj čistoći, čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, kao i za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu.

“Ja se njima divim, svaka im čast na tolikoj hrabrosti baš zbog tih kojima smeta. Treba to izdržati. Osobno sam za i Bogu hvala na tome”, napisala je jedna čitateljica.

Komentari