MORH: Brodosplit dostavio nejasnu izjavu o financijskoj sposobnosti, bez dokaza

Foto: Robert Fajt/Cropix

Iz ministarstva obrane izvijestili su danas da su iz Brodosplita dobili “nejasnu izjavu” na pitanje o tome posjeduje li sve potrebne sposobnosti za nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova te da uz nju nisu priloženi jasni dokazi koji to potkrepljuju.

Nakon što su iz splitskog brodogradilišta kazali da su MORH-u već četiri puta poslali izjavu kojom dokazuju svoju financijsku i tehničku sposobnost za isporuku brodova ugovorenih 2014., iz MORH-a su reagirali priopćenjem u kojem stoji da su dobili samo potvrdne odgovore na pitanja o mogućnosti nastavka gradnje brodova, ali ne i jasne dokaze i obrazloženja.

“Nejasna izjava”
“Ministarstvo obrane je i 1. lipnja ove godine zatražilo od Brodosplita da ponovo dostavi Izjavu i dokaze da posjeduje zahtijevanu tehničku, stručnu i financijsku sposobnost.

Naime, riječ je o izjavi koju je graditelj već jednom morao priložiti u postupku javne nabave 2014. godine, a kada je odabran kao graditelj I u ovom slučaju, Brodosplit je MORH-u dostavio nejasnu izjavu, odnosno ne na način na koji je to MORH kao naručitelj tražio”, naveli su.



Iz MORH-a su istaknuli da je za obalne ophodne brodove osiguran novac u državnom proračunu, no Brodosplit je taj koji nije izvršio preuzete obveze te zbog toga nije ni mogao fakturirati račune kao preduvjet za naplatu sredstava osiguranih za realizaciju Ugovora.

“Jedini interes ministra obrane je Hrvatsku ratnu mornaricu opremiti obalnim ophodnim brodovima”
“Jedini interes ministra obrane Marija Banožića je Hrvatsku ratnu mornaricu opremiti obalnim ophodnim brodovima, radi održavanja i daljnjeg jačanja sposobnosti Obalne straže”, poručili su.

Dok iz Ministarstva obrane navode da su poduzeli sve potrebne radnje kako bi se završila gradnja i opremili obalni ophodni brodovi, iz Brodosplita tvrde da su traženu izjavu o financijskoj i tehničkoj sposobnosti dostavili četiri puta u zadnjih sedam mjeseci: 14. prosinca prošle godine te 3. travnja, 22. svibnja i 7. lipnja ove godine.

“Punih osam godina aktivno guramo investitora da se što prije izgrade brodovi. Da smo složni i brzi, već je 50. brod trebao izaći kao izvozni proizvod na kojem država najviše zarađuje. Potpuno spremni jedva čekamo završetak brodova sukladno zakonima RH”, poručili su ranije iz Brodosplita u priopćenju.

Komentari