MORH najavio vježbu pojačane budnosti NATO-a ‘Neptune strike 23.2’

Foto: Twitter

Zbog provođenja vojnih uvježbavanja i demonstracija u okviru aktivnosti pojačane budnosti NATO-a ‘Neptune strike 23.2’ na području Hrvatske i drugih zemalja odvija od 10. do 14. srpnja, očekuje se pojačana buka, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane RH (MORH).

– Aktivnost pojačane budnosti NATO-a NEPTUNE STRIKE 23.2 provodi se od 10. do 14. srpnja 2023. na području Baltika, Crnog, Sredozemnog i Jadranskog mora. Cilj aktivnosti je zajedničko uvježbavanje i demonstracija borbenih sposobnosti Savezničkih snaga za zajedničku obranu i odgovor na krize, ističu iz MORH-a.

Aktivnost je planirana u isto vrijeme kada i NATO Summit, koji će se održati 11. i 12. srpnja 2023. u Vilniusu u Republici Litvi.

Iz MORH-a navode da Hrvatska sudjeluje u aktivnostima Neptun Strike 23.2 pružajući potporu kao zemlja domaćin, i kroz sudjelovanje u zajedničkim vježbama Hrvatske vojske i američkih snaga s nosača aviona USS Gerald R. Ford koji se nalazi u Jadranu.



– Rezultati ove aktivnosti predstavljat će vidljiv i transparentan prikaz sposobnosti u svim domenama operacija i odlučnosti za obranu članica Sjeverno-atlantskog Saveza u cijelom području odgovornosti Zapovjednika savezničkih snaga u Europi (SACEUR), dodaje se u priopćenju.

Iz MORH-a obavještavaju da se tijekom provedbe vježbe na području Hrvatske očekuje pojačana buka te mole građane za strpljenje i razumijevanje.

– Vježba Neptune Strike služi kao dokaz NATO-ove sposobnosti da integrira vrhunske pomorske udarne sposobnosti sa zračnim snagama kako bi podržao obranu Saveza, priopćilo je zapovjedništvo NATO-a na Twitteru.

Komentari