Moskva izdala nalog za uhićenje ključnog Ukrajinca, krive ga za napade u Rusiji

Foto: Guliver Image / AP Photo/Thibault Camus, Pool)

Moskovski sud izdao je danas nalog za uhićenje šefa ukrajinske vojne obavještajne službe Kyryla Budanova, optužujući šefa špijuna za organiziranje “terorističkih napada” unutar Rusije, izvijestila je državna novinska agencija RIA.

Reuters javlja da je RIA citirala sudsku izjavu da je Budanov optužen za kaznena djela povezana s terorizmom i krijumčarenjem oružja.

Postupak protiv njega najavljen je “u odsutnosti”, u očitoj potvrdi da Budanov ne može odmah biti pritvoren.

Od početka sukoba u Ukrajini prošle godine, brojne eksplozije pogodile su rusku infrastrukturu, skladišta oružja i vojne objekte.



Rusija je za mnoge udare okrivila Ukrajinu, dok Kijev nije ni potvrdio ni zanijekao svoju umiješanost.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) prethodno je imenovala Budanova kao organizatora eksplozije koja je oštetila most koji povezuje Rusiju s anektiranim ukrajinskim poluotokom Krimom u listopadu.

Podsjetimo, ranije je Međunarodni kazneni sud u Den Haagu (ICC) je izdao dva uhidbena naloga – protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina i ruske povjerenice za prava djece Marije Lvova-Belove.

Pravna optužba glasi: „ratni zločini”. Konkretno je riječ o deportaciji djece iz Ukrajine u Rusiju koja su navodno provođena od veljače 2022. godine, prenosi Dnevno.hr.

 

Komentari