Moskva je spremna uključiti superoružje u novi dogovor o kontroli naoružanja, ali ne odustaje od Sjevernog toka 2 i Turskog toka

Moskva je spremna uvrstiti superoružje u sporazum o kontroli naoružanja START s Washingtonom, rekao je ruski šef diplomacije u nedjelju i poručio da će plinovodi Sjeverni tok 2 i Turski tok biti pušteni u pogon bez obzira na planirane američke sankcije Rusiji.

Sergej Lavrov je na ruskoj državnoj televiziji otkrio da je američki predsjednik Donald Trump poslao kratko pismo ruskome kolegi Vladimiru Putinu o Sporazumu o nuklearnom naoružanju (INF).

“Američki predsjednik Donald Trump poslao je kratko pismo u kojemu navodi da su spremni nastaviti tražiti rješenja za nadilaženje problema u našim odnosima”, rekao je Lavrov na ruskoj državnoj televiziji, a objavila novinska agencija Interfax.

Rusija je spremna demonstrirati novo oružje

Pismo je poslano kao odgovor na Putinovu ponudu proglašenja moratorija na razvoj projektila koji su zabranjeni INF-om, rekao je Lavrov.



SAD se formalno povukao iz INF-a u kolovozu ove godine nakon što je optužio Moskvu da krši sporazum i da je već razvila zabranjeni projektil. Kremlj je odbacio optužbe.

Lavrov je dodao da je Rusija spremna uvrstiti projektil Sarmat i hipersonični projektil Avangard u sporazum START o smanjenju strateških nuklearnih arsenala.

Rusija je također spremna demonstrirati projektil Sarmat SAD-u, rekao je Lavrov.

Novi START sporazum, potpisan 2010., ograničava broj strateških nuklearnih glava koje Washington i Moskva smiju imati. Aktualni sporazum istječe u veljači 2021.

Američki predsjednik u petak je potpisao prijedlog zakona o godišnjoj obrambenoj potrošnji koji sadrži sankcije za tvrtke koje polažu cijevi za plinovod Sjeverni tok 2 kojim se nastoji udvostručiti zalihe plina prema Njemačkoj.

Sankcije za tvrtke koje rade na projektu Sjevernog toka

Sjeverni tok  bit će završen unatoč američkim sankcijama, rekao je Lavrov za javnu televiziju Pervy Kanal.

“Uvjeren sam da će Sjeverni tok 2 i Turski tok postojati. Turski tok bit će lansiran doslovce za 2 do 3 tjedna”, rekao je.

Trump je u petak potpisao prijedlog zakona o godišnjoj obrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Sjeverni tok 2.

Te sankcije osudio je Berlin, glavni korisnik Sjevernog toka 2, kao i Europska unija koja u američkim sankcijama vidi “upletanje” u europska pitanja.

EU razumije vlastite ekonomske interese

“Europljani razumiju vlastite ekonomske interese” i “vlastitu dugoročnu energetsku sigurnost”, rekao je nadalje Lavrov.

“Oni su poniženi. Ali su čuli riječi, napose iz Berlina, koje pokazuju da su Europljani očuvali samopoštovanje”, rekao je Lavorv.

Njemačka “vlada odbacuje te sankcije. One pogađaju njemačke i europske tvrtke i predstavljaju miješanje u naše unutarnje poslove”, kazala je Urlike Demmer, glasnogovornica kancelarke Angele Merkel.

“Europska unija se načelno protivi uvođenju sankcija europskim kompanijama koje se bave legalnim aktivnostima”, priopćio je Bruxelles.

Sjeverni tok 2 je, uz Baltički tok, drugi baltički plinovod koji bi trebao dovoditi plin iz Rusije direktno u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu i Poljsku. Iza njega stoji ruski državni koncern Gazprom i u taj projekt je uključeno pet europskih energetskih tvrtki: njemački Uniper i Wintershall, austrijski OMV, nizozemsko-britanski Royal Dutch Shell i francuski Engie.

Komentari