Moskva pozvala Međunarodni sud pravde da odbaci slučaj o genocidu u Ukrajini

Foto: Twitter

Rusija je u ponedjeljak pozvala najviši sud UN-a u Den Haagu da odbaci slučaj koji se temelji na tvrdnjama Moskve da je njezina invazija na Ukrajinu izvršena kako bi spriječila genocid.

Zahtjev je upućen na početku saslušanja koje se bavi nadležnošću Međunarodnog suda pravde (ICJ), također poznatog kao Svjetski sud.

Ukrajina je pokrenula slučaj samo nekoliko dana nakon ruske invazije 24. veljače prošle godine. Kijev tvrdi da Rusija zlorabi međunarodno pravo govoreći da je invazija bila opravdana kako bi se spriječio genocid u istočnoj Ukrajini.

Ruski dužnosnici i dalje optužuju Ukrajinu za počinjenje genocida. Rusija je u ponedjeljak ponovila optužbe da “rusofobni i neonacistički režim u Kijevu” koristi Konvenciju o genocidu iz 1948., čije su obje zemlje stranke, kao izgovor za “povlačenje” slučaja pred sudom.



Rusija želi da se slučaj odbaci i kaže da sud nije nadležan. Ročišta, koja će trajati do 27. rujna, neće se baviti meritumom slučaja i umjesto toga usredotočena su na pravne argumente o nadležnosti.

– Ukrajina ne optužuje Rusiju da je počinila genocid. Ukrajina također ne optužuje Rusiju da nije spriječila ili kaznila genocid, rekao je ruski predstavnik na sudu Genadij Kuzmin, u uvodnoj riječi.

– Samo to bi trebalo biti dovoljno da se slučaj odbaci. Jer prema sudskoj praksi, ako nije bilo genocida, ne može biti kršenja Konvencije o genocidu, dodao je.

Premda je Rusija do sada ignorirala zahtjeve ICJ-a da zaustavi svoje vojne akcije i sud nema načina provesti svoje odluke, stručnjaci kažu da bi eventualna presuda u korist Ukrajine mogla biti važna za sve buduće zahtjeve za odštetom.

Komentari